Trafik Sigortası devlet kanalı ile bütün motorlu araç sahipleri için yapılması zorunlu tutulmuş olan bir sigorta ürünü olarak tanımlanıyor. Sorumluluk sigortalı branşı içinde yer alır ve 3. kişiye verilecek olan zararları güvence altına almada etkili olur. Daha net tabir ile anlatacak olunur ise trafik sigortası birçok durumlar da devreye giriyor.

Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Neden Yapılır

Kaza yapılması halinde karşı araç hasarı karşılamak için ya da karşı araçta bulunmakta olan bir veya birden fazla kişi yaralanması veya ölümü sonucu ile ortaya çıkacak olan tedavi ve diğer giderler de kullanım sağlamak üzere veya kazaya sebep olan başka bir araç olmasa da etrafa ve sokak hayvanlarına, bazı diğer türe zarar verilmesi hali oluşması sonucunda ortaya çıkan masrafları karşılama da etkili olur. Trafik Sigortası teminatı sabit ve limit içerir. Söz konusu limitler ise her yıl Hazine Müsteşarlığı kanalı ile belirlenerek her araç türü için otomobil, kamyonet, otobüs içeriğinde teminatlar farklılaşma oranı da oluşuyor.

Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Süresi

Trafik sigortaları Türkiye sınırları içerisinde 1 yıl süre ile geçerli olup, her poliçe süreci 12:00’de başlar ve 12:00’de sona ermesi gerekli oluyor. Zorunlu Trafik Sigorta süresi sona erme ve yenilenme durumunda olan poliçeler ve/ veya sigortası olmayan araç çeşitleri tespit edildikleri an itibari ile trafikten men ediliyor.

Zorunlu Trafik Sigortası Hesaplama Yöntemi

Araç trafik sigorta hesaplama yöntemi sigorta şirketlerince serbest tarife üzerinden göre yapılıyor. Yani teminatı sabit olan Zorunlu Trafik Sigortası fiyat çeşitleri her şirket için farklı olabiliyor. Bu nokta da devreye sigorta şirket risk hesaplamaları girmesi sonucu araç yaşı, markası, modeli gibi değişken çeşitlerine göre fiyatlama yapılıyor. Zorunlu Trafik Sigortası sorgulaması yapımı sigorta bilgi ve gözetim merkezi tarafınca hizmete sunulan tramer üzerinden yapılıyor. Aynı zaman da tramer kasko sigorta sorgulama trafik prim karşılaştırma, kaza tespit tutanağı sorgulama gibi online diğer hizmetleri de sunuyor. Araç sahipleri tarafınca da sıkça kullanılanılıyor.

Bir önceki yazımız olan Türkiye’de Ki Özel Bankalar Nelerdir? başlıklı makalemizde özel bankalar, özel sermayeli bankalar ve yabancı sermayeli bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.