Zorunlu BES
1 Ocak 2017 tarihinden itibaren hayatımıza giren ve tüm sigortalı çalışanları ilgilendiren zorunlu bireysel emeklilik sistemi, kişilerin tercihine bırakılmadan onların maaşlarından kesintilerin yapılması ve ikinci bir emeklilik hakkının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Belirttiğimiz gibi, otomatik katılım olarak adlandırılan bu sistemde, taraflar kayıt konusunda herhangi bir karar verme durumunda değildir. İşveren tarafından yapılacak anlaşma sonrasında, çalışanlara sigorta firmasından otomatik katılım hesabı açılacak, kişilerin alacakları maaşlardan da otomatik katılım primleri aydan aya kesilecektir. Farklı maaş grupları için farklı miktarlar kesiliyor olsa da, zorunlu BES uygulamasının ülkemizde çok fazla ilgi ile karşılanmadığı açık bir şekilde görülmektedir.
Zorunlu BES her ne kadar kişilerin düşük tutarlarda birikim yapması, bu birikimlerinin de devlet katkısı ile artmasını sağlasa da, kişiler ikinci bir emeklilik için pek olumlu davranışta bulunmamaktadırlar. Bu durumun bilinmesi ve kişiler mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla, otomatik katılımlarda cayma süresi bulunmaktadır. Yani, kişiler bu sistemde daha fazla kalmak istemiyorsa, kesilen primleri aynen iade alabilecektir.
Otomatik Katılım İptali Nasıl Yapılır?
Otomatik katılımdan çıkmak ve kesilen primlerini geri almak isteyen kişilerin cayma süresine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kişilerin zorunlu bireysel emeklilik sisteminden çıkması için yasal olarak belirlenmiş 2 aylık süreyi dikkate alması gerekmektedir. Eğer bu süre içerisinde çıkış yapmak isterlerse, herhangi bir kesinti olmadan ve sadece kesilen prim kadar iade alabilirler. Ancak, 2 ay sonrasında kişiler sistemden çıkmak isterse, bu durumda bazı kesintiler yapılacaktır.
Zorunlu BES hesabını kapattırmak isteyen bireylerin, bu işlemi nasıl yapması gerektiğini ise, aşağıdaki gibi açıklayabiliriz.
- Her işveren, farklı bir bireysel emeklilik firmasıyla anlaşmıştır. Bundan dolayı ilk olarak hangi firmada hesabınız olduğunu öğrenmelisiniz.
- İşverenler kimi zaman çalışanlarına firma ismi verse de, verilmediği durumlar olduğu da bilinmektedir. Bu durumda kişiler maaş bordrosundan inceleme yapabilir ya da E-Devlet hesaplarından hangi firmada hesapları olduğunu görebilirler.
- Firma öğrenildikten sonra ise, hem dilekçe hem de telefon ile iptal başvurusu yapılabilecektir. Firmanın müşteri hizmetlerini aradıktan sonra otomatik katılım hesabınızı iptal ettirmek istediğinizi belirtirseniz 10 gün içerisinde kesinti yapılan hesaba doğrudan iade yapılacaktır.
Bir önceki yazımız olan Tahvil ve Çeşitleri Nelerdir? başlıklı makalemizde devlet tahvili nedir, devlet tahvilinin özellikleri nelerdir ve kaç çeşit tahvil vardır hakkında bilgiler verilmektedir.