Günümüzün maalesef en büyük sorunlarından bir tanesi de işsizlik. Üniversite mezunu olan kişilerin iş bulma olanağı da giderek düşüyor. Öte yandan kendi istediği alanda geliştiren ve çalışan insanların sayısı da çok az bir oranda. Çok sıkıntılı bir evre olan iş arama süreçlerini mümkün olduğu kadar kısa tutmak iyi olacaktır. Bu nedenle yeni mezunlar için iş bulmanın altın kuralları hakkında bazı önemli bilgileri sizlerle paylaşacağız. Bu sayede iş aramak için çok fazla mesai harcamayacaksınız. Ailenizden ve çevrenizden gelen iş bul baskısından hemen kurtulacaksınız. Biliyorsunuz bu evreyi atlatabilmek için insanlar çok zorlu süreçlerden geçiyor.

Nedir İş Bulmadaki Altın Kurallar

Eğer, yeni mezunsanız ve iş arıyorsanız şimdi sıralayacağımız maddeleri çok dikkatli bir şekilde inceleyin. İşte yeni mezunlar için iş bulmanın altın kuralları;

  • İlk dikkat etmeniz gereken şey asla karamsarlığa ve umutsuzluğa kapılmamanızıdır
  • İş aradığınız konusunu herkesle paylaşın ve paylaşmaktan asla çekinmeyin
  • Yeni ortaya çıkan iş alanları ile ilgili olarak araştırmalar yapın
  • Sosyal ortamınızı genişletin, sosyal birisi olun, eve tıkılı kalmayın
  • Yabancı dil mutlaka öğrenin, eğer olanağınız varsa ikinci bir yabancı dilde öğrenin
  • Kendinizi sürekli olarak geliştirin
  • İş görüşmelerine giderken araştırma yaparak gidin, sektör hakkında detaylı bilgiler edinin
  • Hangi alanda kendinizi daha nitelikli hissediyorsanız öncelikle bu sektörleri tercih etmeye özen gösterin.

İş Bulmak İçin Çabalayın

İş aramak bazen kısa bazen de uzun bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. İş bulmak için zaman yaratın, organize olun ve planlı hareket edin. Rastgele hamlelerden kaçının. Görüşme yaptığınız yerleri not edin. Dijital ya da sosyal ortamlarda iş arıyorsanız bir liste haline getirin. İş arayışınızı sistematik bir biçimde sürdürmeye gayret edin. Neredeyse tüm şirketler işe alacağı kişiden bir öz geçmiş istemektedir. Bu özgeçmişi kusursuz ve eksiksiz bir şekilde yazmaya özen gösterin. Yeni mezunlar için iş bulmanın altın kuralları arasında kusursuz bir özgeçmiş yazabilmenin öneminin farkına varın.

Bir önceki yazımız olan Bankaya İş Başvurusu Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde bankada çalışılır mı, bankaya iş başvurusu yapma ve bankaya işe girmek hakkında bilgiler verilmektedir.