İnsanların inanışları sebebiyle faize olan bakış açıları onları katılım bankalarına müşteri olmaya yönlendirmiştir. Faiz yerine katılım payı adı altında bir sistem ile çalışan katılım bankalarının isimleri ülkemizde sık sık duyulmaya başlamıştır. Diğer banka ürünlerinde de faiz uygulamasını kullanmayan katılım bankalarının en önemli özelliği nakit kredi vermemesidir. Bankalar müşterilerinin nakit ihtiyaçlarında alınacak ürünü satın alıp üzerine komisyon ekleyerek müşterisine satış gerçekleştirirler.

Bu sayede bankanın müşterileri ödeyecekleri tutarı işlemin başından itibaren bilirler. Katılım bankalarının sunduğu bu hizmete finansman adı verilmektedir. Ülkemizde son zamanlarda katılım bankalarına olan talep artmıştır. Bu sebeple ülkemizde katılım bankaları hizmet vermeye başlamıştır. Dini sebeplerden dolayı bankalardan uzun yıllar uzak duran insanların çeşitli hizmet ve ürünlerden faydalanması bu bankalar aracılığı ile mümkün olmuştur.

  1. Albaraka Bankası

1984 yılında Türkiye’de hizmet vermeye başlamıştır. Ortadoğu’nun güçlü sermayeye sahip kuruluşlarından birisidir. Türkiye’de 209 şube ve 2700 personeliyle hizmet vermektedir. Yerli sanayinin bankadaki katılım hesaplarında bulunan fonları sanayi finansmanlarında işleyerek faizsiz kar sunmaktadır.

  1. Kuveyt Türk Bankası

Ülkemizde 1989 yılından beri hizmet vermektedir. Ancak 1999 yılından itibaren bir katılım bankası olarak çalışmaktadır. En büyük Kuveyt’in finans kurumu Kuwait Finance House şirketidir. Müşterilerinin tekstil, emlak, metal sektörlerindeki yatırımlarını kazançlı yatırımlara dönüştürür. POS, ATM, internet bankacılığı gibi hizmetleri mevcuttur.

  1. Türkiye Finans Bankası

Suudi Arabistan kökenli finans kurumudur. Türkiye Finans Bankası 2005 senesinde hizmet vermeye başlamıştır. Günümüzde 280 şube ile hizmete devam etmektedir. Türkiye Finans Bankası’nın bir kısmı Boydaklar ve Ülker grubunundur.

  1. Ziraat Katılım Bankası

Ziraat bankası bünyesinde 2015 senesinde kurulan Ziraat Katılım Bankası sadece müşterilerine değil topluma ve ülke ekonomisine değer katan çalışmalar yapmaktadır. Yeni kurulması sebebiyle mali verilerini açıklamamıştır. Banka katılım bankacılığı alanında ki tüm hizmetleri sunmaktadır. Ziraat Katılım Bankasının 2018 yıl sonunda 170 şubeye ve 2 bin 200 personele ulaşması hedeflenmektedir.

  1. Vakıf Katılım Bankası

Devletin bankalarından biri olan Vakıfbank‘ın faizsiz hizmet veren halidir. Vakıf Katılım Bankası 2016 yılında faaliyetlerine başlamıştır. Bankanın amacı vakıf kültürü ile birlikte faizsiz bankacılık sisteminin kaynaşmasıdır.

 

Bir önceki yazımız olan Taşıt Kredisi Nasıl Hesaplanır? başlıklı makalemizde araba kredisi hesaplama, araç kredisi hesaplama ve taşıt kredisi hakkında bilgiler verilmektedir.