Tahvil Çeşitleri
Tahviller, ülkemizde zaman zaman piyasaya sunulan ve kişilerin farklı bütçeler ile yatırım yapmasını sağlayan bir yatırım aracıdır. Vadeli bir yatırım aracı olarak bilinen tahvilde, vade süresi en az 1 yıl olarak belirlenmektedir. Kişiler, tahvil çeşitleri konusunda seçim yaparak, uzun vadeli olacak şekilde bir borç temin etmiş olurlar. Kişiler seçtikleri çeşitten bir tahvil aldıkları zaman, vade süresi tamamlanana kadar herhangi bir getiri elde edemeyecektir. Ancak, vade süresi geldiğinde, başlangıçta belirtilen oranlar ile birlikte kişilere geri dönüş sağlanmış olacaktır.
Tahvil Çeşitleri Nelerdir?
Tahvil çeşitleri, tahvilin kim tarafından piyasaya sunulduğuna göre değişiklik göstermektedir. Buna göre tahviller şu şekilde 2 ana gruba ayrılmaktadır.
- Özel Sektör Tahvili
- Devlet Tahvilleri
Eğer serbest piyasada faaliyet gösteren şirketler, nakit konusunda açık verirlerse, piyasaya tahvil sunarak, nakit açıklarını giderebilir ve onlara tahvil olarak destek olan kişilere de belirli oranlarda kar desteği sağlayabilirler. Bu durum, devlet için de geçerlidir. Eğer devlet bütçe açığı vermişse, bunu kapatmak için doğrudan piyasaya devlet tahvili sunabilecektir. İç borçlanma yöntemlerinden birisi olan ve yatırımcıların en çok tercih ettiği devlet tahvillerinde, Hazine Müsteşarlığı tarafından piyasaya arz söz konusudur.
Devlet Tahvillerinin Özellikleri Nelerdir?
Yatırımcının çokça tercih ettiği devlet tahvillerinde, bilinmesi gereken önemli noktaları ve tahvillerin özelliklerini de şu şekilde sıralayabiliriz.
- Devlet tahvillerinin vade süreleri 1 yıldan daha uzun sürelidir.
- Kişiler vade sonuna kadar beklerlerse, tahvilde geçerli olan faizi tahsil etme garantisi onlara verilmektedir.
- Devlet tahvillerinin likit özellikleri bulunmaktadır. Yani, kişiler vade süresini beklemeden farklı yani ikincil piyasalarda bu tahvillerin satışını gerçekleştirebilirler.
- Tahvil çeşitleri için olduğu gibi, devlet tahvillerinde de bazı özel durumlar vardır. Devlet tahvili çeşitlerine baktığımızda, faiz konusunda sabit ve değişken faizli, iskonto konularında ise; kuponlu ve kuponsuz olmak üzere toplam 4 tür vardır.
- Türk Lirası ya da döviz kurları üzerinden sunulabilir.
- Gelir vergisi konusunda beyan şartı bulunmasa da, %10 stopaj uygulaması bulunmaktadır.
- Yatırım araçları arasında faiz getirisi sağlayan ve risk oranı en düşük olan yatırım aracıdır.
Bir önceki yazımız olan Hisse Senedi Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? başlıklı makalemizde hisse senedi çeşitleri, hisse senedinin özellikleri ve kaç tane hisse senedi çeşiti vardır hakkında bilgiler verilmektedir.