Sigorta hayatta oluşabilecek risk ve zararlara karşı insanların zararlarını gidermesi adına bir güvencedir. Günümüzde çalışan her bireyin iş yeri tarafından sigortasının yapılması devlet tarafından zorunlu kılınmıştır. Oluşabilecek kaza, hastalık ve ilerleyen yaşlarda emeklilik durumunda sigorta büyük bir güvence sağlamaktadır. Sigortasız çalıştırılan kişilerin ise hem geleceğinden hem de olası bir kaza veya hastalık durumunda sağlığından çalınmaktadır. Bu nedenle devlet tarafından sigortasız işçi çalıştıran firma ve şirketlere yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu yaptırımlara rağmen daha ucuz maliyet sebebiyle ülkemizde birçok firma sigortasız işçi çalıştırmakta ve asgari ücretten daha düşük ücretler ödemektedir. Sigorta yapılmamasının temel sebebi ise işçinin sigorta masrafını ödememek ve daha fazla kar elde etmektir.

Sigorta’lı Olup Olmadığını Nasıl Öğrenebilirim?

Çalıştığınız iş yeri kurumsal ve büyük bir firma değilse sigorta konusunda birtakım şüphelere düşebilirsiniz. Eğer sigortalı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim şeklinde sorular kafanızı karıştırıyorsa sigortalı olup olmadığınızı rahatlıkla sorgulayabilirsiniz. Bunun için birinci ağızdan kesin olarak sigortanızın olup olmadığını merak ediyorsanız bulunduğunuz yerdeki SGK’ya gidebilirsiniz. Burada kimlik bilgilerinizle sigortalı olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Eğer SGK’ya gitmeden daha basit bir şekilde sigortalı olup olmadığını öğrenme sorusuna cevap arıyorsanız E-Devlet sisteminden sonuç alabilirsiniz. Bunun için bulunduğunuz yere en yakın PTT’ye giderek bir E-Devlet şifresi alabilir ve turkiye.gov.tr adresinden ‘E-Hizmetler’ bölümüne giriş yaparak sigortanızı sorgulayabilirsiniz. Yatan primleri, aldığınız brüt ücretleri ve kaç gün sigortalı çalıştığınızı Sosyal Güvenlik Kurumu bölümündeki hizmetler aracılığı ile net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Sigorta Sorgulama

Kendi iş yeri sahibi olanlar, devlet memurları ve özel sektörde çalışan herkesin sigorta sorgulaması yapılabilmektedir. Sigorta tipleri 4A, 4B ve 4C şeklinde ayrılmıştır. Sigortalı olup olmadığını nasıl öğrenebilirim diyen bir kişi hizmet akdiyle (özel sektör) çalışıyorsa 4A, iş yeri sahibi ise ve kendi sigortasını kendi ödüyorsa 4B, kamu görevlisi ise 4C sigorta sorgulaması yapması gerekmektedir. Sigortalı olup olmadığını öğrenme sorgulamasını E-Devlet üzerinden yapmanız faydalı olacaktır. Zira diğer platformları veya siteleri kullanmanız durumunda kimlik bilgileriniz kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bu nedenle sigorta sorgulama işlemlerini E-Devlet üzerinden güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Sigorta İle İlgili Önemli Notlar

  • Kişi eğer yeni işe başladı ise sigorta hemen aktif olmayabilir. Sigorta kaydı 15 gün sonra yansıyabilmektedir. Bu nedenle sigorta girişi yapılıp yapılmadığını SGK’ya giderek kesin olarak öğrenebilirsiniz.
  • Sigorta aktif değilse bu borçlu olduğunuz anlamına gelebilir. Bu nedenle 3 ay sigorta borcunuzu ödemediyseniz borcunuzu ödeyerek SGK’ya gidip tekrar sigortanızı aktif hale getirmeniz gerekmektedir.
  • Sigortasız ilaç alınamayacağı veya ücretli olarak alınacağı için sık sık sigorta sorgulaması yapmaya özen göstermelisiniz. Belli dönemlerde E-Devlet sistemine girerek sigortanızın düzenli bir şekilde ödenip ödenmediğini sorgulamalı ve ödenmediği takdirde bu durumu SGK’ya bildirmelisiniz.

 

bartın escort

Bir önceki yazımız olan Engelli Maaşı ve Engelli Maaşı Sorgulaması başlıklı makalemizde Engelli Maaşı 2018, Engelli Maaşı başvurusu 2018 ve Engelli Maaşına nasıl başvuru yapılır hakkında bilgiler verilmektedir.