İçindekiler
Ülkemizin deprem kuşağında olması ve binaların çoğunun yapım yıllarının eski olmasından dolayı depremlere dayanıksız olması nedeniyle sigorta hizmetleri önem kazanmış ve sigorta firma sayıları da aynı şekilde çoğalmıştır. Aynı zamanda araç miktarı ve dolayısıyla kazaların da artması bu sayıların artışını hızlandırmıştır.
Riskler arttıkça, sigorta cinsleri de çoğalmış, deprem, eşya, araç, seyahat, sağlık ve hırsızlık sigortası gibi çok çeşitli sigortalar oluşturulmuştur. Bir kaza veya hasar anında, sigortayla sigortacı arasında ilişkileri düzenleyen, sorunları çözen, meydana gelen hasarı ve değerini hesaplayan, kısacası yapılacak işi ve maliyeti tespit eden kişiye sigorta eksperi denir. Sigorta eksperi bir nevi bilirkişidir.
Sigorta Eksperi Nasıl Olunur
Kara araçları sigorta eksperliği için en az ön lisans, diğer konulardaki eksperlik için ise lisans mezunu olmak gerekiyor. Ayrıca, taksirli suçlar hariç hüküm giymemiş olmak, sigortacılık kanunlara aykırı davranmamış olmak ve iflas etmemiş olmak da şartlar arasında yer alıyor. Bu şartlara uyan kişilerin hazine müsteşarlığının açtığı sınavı kazanmaları halinde, sigortacılık eğitim merkezinin verdiği eksperlik eğitimine ve stajına (bir eksperin yanında en az 6 ay) katılıp başarılı olmaları halinde eksper olmaya hak kazanıyorlar. Daha sonra hazine müsteşarlığından kazandıkları branşa uygun olarak ruhsat alınarak çalışmaya başlanıyor.
Sigorta Eksperleri Hangi İşlerde Çalışır
Sigorta eksperleri bağımsız olarak çalışabildikleri gibi genellikle bir sigorta firmasına bağlı olarak çalışırlar ve yapılan poliçe kapsamındaki hasarların tespit işlemlerini yaparlar. Sigorta eksperleri hazine müsteşarlığında, bankalarda (kredi verildiğinde eksper zorunluluğu vardır), adliyelerde bilirkişi olarak ve ayrıca araç alım-satımı yapan büyük firmalarda da çalışabilirler.
Sigorta Eksperliğinin Branşları Nelerdir?
Sigorta eksperleri her konuya bakamıyorlar ve bir tek branş için ruhsat alabiliyorlar. Bu branşlar; kara araçları, hava, deniz ve demir yolu araçları, yangın, doğal afet/kaza ve hırsızlık, mühendislik, kredi/finans, sağlık/hastalık/ferdi kaza, tarım ve genel sorumluluk olarak sıralanabilir. Bu branşların çok sayıda alt branşları vardır ve bunlar kanunun ilgili maddesinde mevcuttur.
Sigorta Eksperi Ne Kadar Kazanır
Genel olarak asgari ücret ve baktıkları iş miktarı üzerinden maaş alan eksperler, özel sektör ve büyük firmalarda daha fazla maaş ve imkanlara sahip olabiliyorlar.
Bir önceki yazımız olan Öğrenciye Kredi Kartı Veren Bankalar başlıklı makalemizde hangi bankalar öğrenciye kredi kartı veriyor, öğrenci kredi kartı nasıl alınır ve öğrenci kredi kartına başvurma hakkında bilgiler verilmektedir.