SGK Prim Nedir Ödenmezse Ne Olur?

Pek çok kişi tarafından merak edilen SGK prim nedir sorusunun yanıtına bakıldığında SGK prim, insanların çalışmalarının karşılığı olarak işveren tarafından devlete yapılan bir ödeme türü olarak tanımlanır. Bu ödeme maaşın dışında yapılmaktadır. Ülkemizde yer alan kanunlara göre her işveren bünyesinde çalışan kişilere sigorta yapmak ve bunun neticesinde prim ödemek zorundadır. Ödenen bu primler zamanla birikmekte ve gereken seviyeye geldiğinde kişi emekli olmaya hak kazanmaktadır. Tamamlanan primin yanı sıra emeklilik için belli bir yaş seviyesine de gelinmelidir. Emeklilik onaylandıktan sonra kişiler prim ödemesi alırlar ve çalıştıkları dönemde ödedikleri prim sayesinde her ay emeklilik maaşı almaya başlarlar.

SGK Primi Ödenmezse Ne Olur?

Emekli olabilmek için SGK priminin ödenmesi önemlidir. Bu prim ödenmediği takdirde emeklilik için sıkıntılı durumlar ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla SGK prim ödenmezse ne olur sorusunun cevabı pek çok kişi tarafından ilgi görmektedir. Yapılan açıklamalara göre sgk prim ödemesi yapmayan kişilerin sağlık hakkından yararlanma sürecinde aksaklıklar meydana gelmektedir. Burada önemli olan nokta işverenin sigortaya bildirim yapmış olmasıdır.

İşveren SGK Prim Ödemezse Ne olur?

İşverenin sgk prim borcunu ödenmemesi işvereni ilgilendiren bir durumdur. Ödenmeyen her prim için borç birikir ve işverenin bu borcu ödemesi gerekmektedir. SGK, prim tutarını ve prim gün sayısını dikkate almaktadır. Burada önemli olan nokta prim gün sayısının otuz gün üzerinden belirtilmesidir. Primler aylık prim ve hizmet belgesi ile birlikte yapılmaktadır. Bu belge ile yapılan bildirimler emeklilik hesaplaması yapılırken gerekli olmaktadır.

SGK Prim Ödemesi

SGK prim ödemeleri postaneler aracılığıyla, banka kartı veya kredi kartı ile, çizgili çekle, kurumun anlaşmalı olduğu banka hesabıyla ödenebilmektedir. Ödemenin yapılacağı süre devlet memurları kanunun dördüncü maddesine bağlı olarak belirlenmektedir. Bu durum memur olarak çalışan kişiler için geçerli olup sözleşmeli ve diğer çalışan türleri için farklı hesaplanmaktadır.

SGK prim ödemesinin kanunlarda belirtilen tarihte ve zamanında ödenmesi gerekir. Eğer belirtilen süre içerisinde sgk prim ödenmezse sürenin dolmasından itibaren ilk üç ayı kapsayan süre içinde ödenmeyen her ay için yüzde iki oranında gecikmez cezası hesaplanır. Bu ceza giderek artmaktadır.

 

aksaray escort bayan

Bir önceki yazımız olan Emekli Maaşımı Başka Bankaya Nasıl Taşırım? başlıklı makalemizde Emekli Maaş promosyonu 2018, Emekli Maaş taşıma 2018 ve Emekli Maaşımı hangi bankaya taşımalıyım hakkında bilgiler verilmektedir.