İçindekiler
Sanal Pos Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Pos cihazları, alışveriş yapılan mağazaların tamamında kasada ödeme yapma aşamasında kartınız ile işlem yapmanıza yardımcı olan cihazlardır.
Sanal Pos Neden Gereklidir?
İnternet üzerinden yaptığınız alışverişlerde de kartınız ile güvenli şekilde ödeme yapma imkanı sağlayan sisteme sanal pos sistemi denilmektedir. Sanal pos üzerinden yapacağınız her harcamanın ödemesi, kartınız üzerinde yer alan bilgilerinizin internet aracılığı ile bankaya ulaşması sayesinde tahsil edilmektedir. Bu işlem sonunda eğer banka onay verirse, ödeme işyerinin hesabına aktarılır. İşletmelerin sanal pos gibi bir ödeme avantajından yararlanabilmesi için, internet sitesinde SSL sertifakasının olması gerekmektedir. SSL sertifikası, kişilerin internet üzerinden yapacağı işlemlerin güvenli bir ortamda gerçekleşmesini sağlamaktadır. internette alışveriş yapan herkese tek çekim ya da taksitli alışveriş yapma imkanı sunmaktadır.

Sanal Pos Alabilmenin Şartları Nelerdir?
Özellikle E-Ticaret sektörünün bir hayli popüler olması ile kişiler klasik alışveriş anlayışını bir kenara bırakmıştır. Hal böyle olunca işletmelerin büyüklüğüne bakılmaksızın, sanal pos kullanma ihtiyacı hasıl olmuştur. Bir işletmenin sanal pos temin edebilmesi için;
Öncelikle vergi kimlik numarası ile yasal olması gerekmektedir.
İster anlaşmalı olduğunuz banka, isterseniz de BBDK’ nın onay verdiği hizmet sağlayıcılarından size uygun olanı ile bu hizmetten yararlanabilmeniz mümkün.
Sanal pos alabilmeniz için; kullanılan internet sitesinin güncel güvenlik teknolojileri korunuyor olması gerekmektedir. Bu yapıya uymayan siteler internet üzerinde güvenli alışveriş zemini oluşturmamaktadır.
Kesinlikle SSL Sertifikası olmak zorundadır. Bunun yanı sıra; mesafeli satış sözleşmesi, üyelik sözleşmesi, iade ve iptal işlemlerine dair önemli sözleşmelerin kullanıcıların bilgisine açık olması gerekmektedir.

Sanal Pos Nereden Temin Edilir?
Sanal Pos 2 şekilde temin edilebilmektedir.
Bankalar Aracılığı İle Sanal Pos Temini
- Akbank’ın sağladığı Akpos hizmeti,
- Vakıfbank’ın VPOS-724 hizmeti,
- Yapı Kredi Bankası’nın POSNET hizmeti,
- Garanti Bankası’nın Garanti Sanal Pos hizmeti,
- Finansbank’ın Finans WebPos hizmeti,
- Ziraat Bankası’ nın Ziraat Sanal Pos hizmeti,
- TEB’nın TEB Sanal Pos hizmeti ile e-ticaret şirketleri için sanal pos hizmeti sunulmaktadır.
Aracı Kuruluşlar İle Sanal Pos Temini
- iyzico
- HepsiPay
- PayU
- iPara
- PayNet
- TürkPOS sistemlerinden herhangi birisini kendi siteniz üzerinde entegre ettiğiniz andan itibaren, E-Ticaret alanında yerinizi güvenli şekilde alabilmeniz mümkündür.
Peki, “Bu hizmet sağlayıcılarının kendilerince belirledikleri bir kar oranı var mıdır?” sorusuna cevap arayanlar için, bu konuda ufak bilgiler paylaşalım.
Sanal Pos hizmetine ait ücretler ya da komisyon oranları, yukarıda sırasıyla bahsettiğimiz sanal pos sağlayıcıları arasından hangisi ile çalıştığınıza bağlıdır. Çünkü her hizmet sunucusu, kendi oranı ve belirlediği rakamlar ile sizlerle çalışacaktır. Siz de burada sunduğu hizmet ve kesinti oranına göre kendinize en yakın olan sanal pos sağlayıcı kuruluşu tercih edebilirsiniz.
Bankalar sundukları sanal pos hizmetleri için 600 TL – 4000 TL arasında yıllık aidat talep edebilmektedir. Bu tutar haricinde, sanal pos üzerinden yapılan her işlemde bankanın belirlediği oranlarda kesinti yapılır. Genel olarak; tek çekimler için %2 komisyon oranı, taksitli ödemelerde ise %10’ a kadar çıkabilen komisyon oranları söz konusudur. İşletmenin sahip olduğu satış hacmi ve yıllık cirosu, sanal pos sağlayıcıları tarafından belirlenen yıllık komisyon oranlarının indirilmesi için yeterli şartlardandır. Banka ya da sanal pos sağlayıcı kuruluş yapılan ödemede kendisi için gerekli kesinti işlemini yaptıktan sonra kalan tutarı işletmenin hesabına aktarır.
Bir önceki yazımız olan Denizbank Pos Cihazı Nasıl Alınır? başlıklı makalemizde denizbank pos almak istiyorum, denizbank pos başvurusu 2019 ve denizbank pos oranları 2019 hakkında bilgiler verilmektedir.