İçindekiler
Paranın icadıyla beraber, insanlar alış verişlerinde değiş tokuş yerine para kullanmaya başlamıştır. Bu alış veriş yöntemi dünyada hızla yayılmış, teknolojik gelişmelerle beraber paranın yanında birçok alış veriş yöntemi geliştirilmiştir. Fakat hala para mübadele aracı olarak en çok kullanılan üründür. İki türü olan paranın, kağıt olanına banknot, metal olarak üretilen paralara ise halk arasındaki tabiri ile bozuk para deniliyor.
Parada Sahtecilik Türleri Nelerdir?
Para, her türlü alışverişte kullanıldığı için haliyle çok değerli bir materyal olarak görülmektedir. Bundan dolayı para ile ilgili sahtecilik faaliyetlerine oldukça sık rastlanır. Öyle para sahteciliği yapan kişilere kalpazan gibi bir isim bile konulmuştur. Kalpazanlar, sahte para basan kimselere verilen isimlerdir. Para ile sahtecilikte bir de el çabukluğu kullanıp, dolandırıcılık yapanlar vardır. Bunlar da halk arasında tırnakçı olarak tanımlanır.
Sahte Para Tespit Edildiğinde Yapılması Gereken İşlem Nedir?
Sahte para basarak sahtekarlık faaliyetinde bulunan kimseler, bu yolla bastıkları sahte paraları, kısa yoldan piyasaya sürerek, orijinal paralarla değiştirmeye çalışırlar. Bunu yaparken de hedefleri daha çok sahte orijinal ayrımını yapamayacak küçük esnaf vb. yerler olur.
Hemen hemen herkesin başına sahte para olayı gelmiştir. Eğer bankada işlem yaparken, para yatırma işleminde yatırdığınız paranın sahte olduğu anlaşılırsa, banka görevlisi tarafından derhal paraya el konulması gerekir. Bu durumda asıl olarak yapılacak işlem ise, para yatırma işleminde tespit edilen sahte para için banka görevlilerince tutanak tutulup, derhal polise haber verilmesidir. Para yatıran kişi, mağdur dahi olsa para en son onun elinden çıktığı için suçlu konumunda değerlendirilir. Bu yüzden sahte para işi oldukça ciddi bir konudur. Ve para alınırken, özenle dikkat edilmesi gerekir. Öyle ki bir sahte paranın boş bir kağıttan hiçbir farkı yoktur.
Sahte Para İşleminde Yapılan Yanlışlar
Banka görevlilerince tespit edilen, sahte para ile ilgili yapılan bazı yanlış işlemlerde vardır. Bu hatalardan en büyüğü sahte paranın geri verilip her hangi bir işlem yapılmamasıdır. İkincisi ise sahte parayı delmek, üzerine iptal vb. şeklinde yazı yazmaktır. Bu ilk etapta doğru bir hareket olarak gözükse de, sahte para işi suç olduğu için delile zarar vermeye girmekte ve banka görevlisini zor durumda bırakacak bir konudur.
Sahte Para Nasıl Tespit Edilir?
Paranın sahte olup olmaması ise, birkaç kolay yöntem ile çabuk bir şekilde anlaşılır. Özellikle kullanılan kağıt orijinal paradan çok farklıdır. El ile bu dikkat çeker. Baskısı ve boyutları, gerçek paraya göre farklılık gösterir. Şüphelenilmesi halinde ise ilk yapılması gereken, aynı tutarda başka bir para ile karşılaştırma yapmaktır.
Bir önceki yazımız olan ING Pegasus Plus Premium Kart Başvurusu başlıklı makalemizde ING Pegasus, ING Pegasus plus premium kredi kartı ve ing uçak mil kazanma hakkında bilgiler verilmektedir.