Almak istediğimiz yeni bir şey için, paramızı çok savurgan bir şekilde harcadığımızı düşündüğümüz durumlarda, geleceğimiz için yatırım yapmak için ya da ‘‘kenarda dursun ihtiyacım olduğunda kullanırım’’ diyerek çoğu zaman hepimiz para biriktirmek isteriz. Hatta bazen ilk adımı atarız ama devamı gelmez. Biriktirmeye başladığımız para da çoktan harcanmış olur. Bu duruma düşmemek ve kararlı bir şekilde para biriktirmeye başlamak için ne yapmalıyız? Nasıl para biriktirebiliriz? Bunu yapmanın bir takım altın kuralları vardır. Bunlar nelerdir?

1- Harcamalarınızı bilin

Aylık nereye ne kadar harcama yaptığınızı hesaplayın. Bunların hangileri zorunlu ihtiyaçlar, hangileri keyfi harcamalar bunların farkına varmanız gerekmektedir. Bunun için yaptığınız harcamaların bir hesabını tutun. İlk ay bunu yaptığınızda bir sonraki ay geldiğinde bazı harcamaların aslında ne kadar gereksiz olduğunun ve hangileri için gerçekten harcama yapmanız gerektiğinin farkına varacaksınız.

2- Hedef belirleyin

Kendinize mutlaka bir hedef belirleyin. Bir amacınız olsun. Bu hedefler küçük hedefler olabileceği gibi büyük hedefler de olabilir. Tamamen kendinizi nasıl motive edeceğinize kalmıştır. Belirlediğiniz hedefe ulaştığınızda daha büyük hedefler belirleyebilirsiniz. Tabi bu birikimi istediğiniz bir şeyi almaya yönelik yapıyorsanız bu amaca ulaştığınız zaman bırakmayın. Birikim yapmayı bir alışkanlık haline getirin.

3- Bir kumbaranız olsun

Kenara illa çok büyük paralar koymanıza gerek yok. Bozuk paralarınızı her gün kumbaranıza atın. Cebinize attığınız bozuk para üstleri çoğu zaman dışarıda düşüp kayboluyor. Bunu yapmak yerine bozuk paralarınızı kumbaranızda saklayın.

4- Tasarruf edin

Bunu her alanda yapabilirsiniz. Ev harcamalarınız, faturalarınız olabileceği gibi eğer dışarıya çıkmayı çok seven biriyseniz bu sizin için biraz zor gelse de biraz azaltabilirsiniz. Ya da dışarı da sürekli yemek yemek, kahve içmek gibi alışkanlıklarınız varsa bunu tabi ki tamamen bitirmeyin ama normal zamanda yaptığınızdan daha az yapın. Yemeklerinizi bazen evde yiyin.

5- İhtiyacınız olmayan bir şeyi alırken iki defa düşünün

Bir şey alacağınız zaman bir kez daha buna gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını düşünün. Böylece alışveriş yaparken kendinizi frenlemeniz daha kolay olacaktır.

6- Zorunlu ihtiyaçlarınızdan kısmaya çalışmayın

Zorunlu ihtiyaçlarınızı kısmaya çalıştığınızda para biriktirmeniz çok daha zor bir hal alır ve zorlandıkça bundan vazgeçmeniz kolaylaşır. Kendinizi çok aşırı derecede kısıtlamayın.

Bir önceki yazımız olan Sanal Kart Nasıl Oluşturulur, Avantajları Nelerdir? başlıklı makalemizde Sanal Kredi Kartı, Sanal Kredi Kartı avantajları ve Sanal Kredi Kartı ne işe yarar hakkında bilgiler verilmektedir.