İşyeri kredileri dükkan, imalathane, ofis ya da atölye gibi birbirinden çeşitli işyerlerini açabilmek için satın alınan gayrimenkulün ipoteklemesinin karşılığında bankalar tarafından sağlanan finansman yardımıdır. İşyeri kredilerinin kullanım şartları ve kredilerin ödemeleri her bankada farklılık gösterir. İşyeri kredisi çekebilmek için belirli şartların yerine getiriliyor olması gerekmekle birlikte krediyi çekecek olan kişinin bankalar tarafından konulmuş olan şartları yerine getirememesi durumunda işyeri kredisinden söz edilemez.

İşyeri Kredisinin Faizleri 

Her bankanın işyeri kredisi için çıkarmış olduğu faiz oranı farklıdır. Bu anlamda bankaların işyeri kredisi adına vermiş olduğu faiz oranları şöyle sıralanabilir;

– Halk bankası %1.25 oranlı ile

– HSBC %1.50 oranı ile

– Şekerbank %1.75 oranı ile

– QNB Finansbank %1.50 oranı ile

– Kuveyt Türk Bankası %1.27 oranı ile

– Ziraat Bankası %1.19 oranı ile

– Vakıfbank %1.30 oranı ile

– Türkiye Finans Bankası %1.40 oranı ile

– Türkiye İş Bankası %1.35 oranı ile işyeri kredisini müşterilerinin hizmetine sunar.

Ticari İşyeri Kredisi

Büro, fabrika, dershane ve dükkan gibi ticari nitelikli ve geniş çaplı olan işyeri kredileri arsa ile birlikte satın alınacağından bankaların sunduğu bu kredi imkanlarından ayrı olarak değerlendirilir. İşyeri kredisi adına birey tarafından çekilmek istenen tutar ihtiyaç kredisi tutarlarından fazla olacağı için bankaların bu anlamda sunduğu faiz oranlarına dikkat edilmesi gerekir. Bankaların vermiş olduğu işyeri kredileri küçük çaplı işletmeler için geçerli olup büyük çaplı ticari işletmelerin açılmasında kullandırılan krediler farklı bir alanın konusudur.

İşyeri Kredisinin Kullanım Alanı

Bir birey işyeri kredisini çekerken yeni açacağı mekan için ya da daha öncesinde açılmış ancak kapatılmış olan bir mekan için çekim talebinde bulunabilir. İşyeri kredilerinin kullandırılmasında bir etmen olarak dikkat edilmesi gereken bir durum da krediyi çeken kişinin maddi durumunun yeterince güçlü olmaması bankanın işyerini ipoteklemesinin yanı sıra bir de kefil gösterme işlemini talep etmesine neden olur. Proje kapsamında olan işyerleri için çekilmek istenen kredinin bankanın üretici konumundaki firmalarla gerçekleştirdiği bir anlaşma hükmü söz konusu olduğundan bireylerde geçerli değildir.

Bir önceki yazımız olan IBAN Numarası Sorgulama başlıklı makalemizde iban numaramı nasıl bulabilirim, iban numarası nedir ve iban numarası öğrenme 2018 hakkında bilgiler verilmektedir.