İçindekiler
Hayatınızın her anlamında kredi işlemleri karşınıza çıkar. Konut alırken, araba, arsa gibi mal varlığı edinirken ya da hayatınızı daim ettirmeniz için çekilen ihtiyaç kredileri bir şekilde sizi karşılar. Kredi çekerken aklınıza takılan sorular ve hayat sigortası için aşağıdaki yazıyı dikkatlice okuyunuz.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Olmazsa Ne Olur?
Kredi çekerken banka size hayat sigortası yaptırmanız için öneride bulunabilir. Ancak hayat sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Yaptırdığınızda banka tarafından belirli bir ücret kesilir ve istediğiniz kredi miktarından düşülerek hesabınıza yatırılır. Bu kesintilerin içine dosya masrafını da ayriyeten eklemelisiniz. Kredi çekerken sizden ya kefil istenir ya da ipotek. İşte tam da burada hayat sigortası devreye girer. Krediyi çeken kişi vefat ederse borcu kefile kalır. Tabi bu durum hayat sigortasının olmadığı durumlarda geçerlidir. Eğer sigortanız var ise bütün borcunuzu hayat sigortası karşılar ve kefil de rahat bir nefes alır.
Kefil Vefat Ettiyse Hayat Sigortası Karşılar mı?
Hayat sigortası sadece kredi çeken kişinin borcu ile yükümlüdür. Eğer kefil olan kişi de vefat etmişse bu durumda borç aile bireylerine geçer yani mirasçılarına. Banka borç bildirisi göndererek ödemeyi talep eder. Mirasçıların borcu ödememek için yapabileceği tek bir şey vardır o da reddi mirastır. Bu haklarını kullanarak borç yükünden kurtulmuş olurlar.
Banka Neden Sigorta Yapılmasını İster?
Bankalar kredi verirken öncelikle kendini düşünür. Vermiş olduğu parayı bir anlamda garantilemek ister. Geri alamama ihtimaline ve vefat halinde uğrayacağı kaybı düşünerek hayat sigortası önerir. Banka aslında kendi bünyesinde sigorta işlemlerini yapmaz. Hali hazırda var olan bir sigorta firmasına aracılık eder. Banka aracılığı sigorta şirketiyle bağlantıya geçmiş olursunuz. İmzaladığınız hayat sigortası bankanın değil sadece bankanın anlaşmalı sigorta firmasıdır. Dolaylı yoldan da olsa hayat sigortası kapsamına girersiniz. Zorunlu hale getirilmiş tek bir sigorta vardır o da DASK’tır. Deprem sigortaları konut alımlarında mecburi olarak konulmuştur. Yine bu sigortanızı da banka aracılığı ile ister anlaşmalı sigorta ile isterseniz kendi tercihiniz ile başka sigorta firması ile yapabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Konut Kredisi İçin Gerekli Evraklar başlıklı makalemizde konut kredisi, konut kredisi 2018 ve konut kredisi için istenen evraklar hakkında bilgiler verilmektedir.