İçindekiler
Bankalardan alınan tüm kredilerin belirli bir ödeme süresi vardır. Bu sürelerin aksatılması, belirli yaptırımlarla karşılaşmanıza neden olur. Bu süreçte en merak edilen nokta ise, ödenmeyen borçlara hapis cezası olup olmadığıdır. Bu konuda Tüketici Kanunlarında yer alan maddeye göre hiçbir kişi ödenmeyen borçlar nedeniyle hapis cezası alamaz. Burada hapis yatmanıza neden olabilecek tek bir istisnai durum vardır. Bu durum da, yasal takiplerde borcu geri ödeyeceğinizi belgelemek olacaktır.
Yasal Takip Sistemi
Bankaya olan borçlar 90 gün süre boyunca ödenmezse, yasal takip süreci devreye girer ve banka avukatları sürece dahil olur. Yasal takiplerde kişilere uygun bir ödeme planı çıkarılır ve borcun geri ödenmesi istenir. Eğer kişiler bu belgeye imza attıktan sonra borcu ödemezse, bu durumda hapis cezası riski ortaya çıkar. Ancak bu belgeye imza atmadıktan sonra hiçbir şekilde hapis cezasına çarptırılamazsınız. Bu açıdan borcu geri ödeme durumunuz yoksa bu belgelere imza atmamanız gerekiyor.
Kredi Borcundan Dolayı Haciz Gelir mi?
Kredi borcunun geri ödenmediği durumlarda kişilere uygulanabilecek en ağır yaptırım hacizdir. Yasal takip sürecinde borcun hiçbir şekilde geri ödenmemesi durumunda bankaların yasal olarak haciz yapma hakkı vardır. Kredi çekerken imzaladığınız belgelerde bu durum açıkça ortaya konur. Bu açıdan haciz işlemlerine karşı herhangi bir itiraz öne sürme hakkınız da olmaz. Kişilerin yasal olarak üzerine kayıtlı olan adreslerde bankalar haciz işlemlerini başlatır. Ayrıca yasal takibe düşen kişilerin bankalar tarafından kara listeye alınacağını da söylemek gerekiyor.
Kara Listedeyim Kredi Alabilir miyim?
Hakkında yasal takip süreci işlemeye başlayan ve sonrasında borcu ödemediği için icralık olan bir kişi kara listeye alınır. Bu durum kredi sicili açısından en riskli durumdur. Bankalar kara listede olan kişilere hiçbir şekilde kredi kullandırmak istemez. Zira bu kişiler geri ödemede en riskli görülen gruptur. Bankaya çok sağlam ipotekler bildirmeniz bile kredi almanıza yetmeyebilir. Bu tarz süreçlerde sağlam teminatlarla bankaya giderek müşteri temsilcileriyle yüz yüze görüşmelerde ikna edici davranmanız gerekiyor.
Bir önceki yazımız olan Çocuk Parası Nedir? Çocuk Parası Nereden Alınır? başlıklı makalemizde Çocuk Parası, Çocuk Parası başvurusu yapma ve Çocuk Parası hangi bankaya yatıyor hakkında bilgiler verilmektedir.