İçindekiler
Bankalardan kırmızı kalem yiyen bir kişi, ödemediği borçlar nedeniyle yasal takibe alınmış demektir. Bu durum kredi sicilinin oldukça bozuk olduğunu ifade eder. Kırmızı kalem yiyen kişiler genel olarak borcunu ödememeye devam ettiği için icralık olur ve bankalar tarafından kara listeye alınır.
Zira yasal takibe kalan bir kişinin borcu oldukça katlanacaktır. Borçlara uygulanan gecikme faizi ile birlikte anapara oldukça fazla olur. Geri ödeme zorlaştıkça, kişiler hakkında yapılacak yaptırımlar da üst seviyelere çıkar. Kırmızı kalem yiyen bir kişi geri ödeme konusunda oldukça riskli görüldüğü için kredi çekebilmesi çok zordur. Buna rağmen belirli şartları sağlayan kişiler kırmızı kalem yemiş olsa bile kredi çekebilir.
İpotek Göstererek Kredi Çekebilir miyim?
Kırmızı kalem yemiş bir kişinin kredi çekebilmesi için en geçerli yol, ipotekli başvuru yapmak olacaktır. Üzerinize kayıtlı olan bir iş yeri, ev, araba ya da arsayı bankaya rehin bırakarak kredi çekebilirsiniz. İpotekli başvurularda şubeye giderek taşınmaz malın tapusunu göstermeniz gerekiyor. Banka bu aşamada öncelikle ipotek gösterilen malın değerini ekspertiz aracılığıyla belirler. Ekspertiz tarafından verilen raporda, taşınmaz malın değeri ile kredinin tutarı uyuşuyorsa kredi başvurunuz olumlu olarak sonuçlanır.
Kırmızı Kalem Yiyenler Kefil Göstererek Kredi Alabilir mi?
Gelir durumu yüksek olan bir kişiyi bankaya kefil olmaya ikna edebilirseniz, kredi çekme süreci sizin lehinize sonuçlanır. Özellikle bir kamu çalışanının bankaya kefil olarak gösterilmesi oldukça geçerli olacaktır. Ayrıca kefil olarak gösterilen kişinin kredi sicilinin de yüksek olması gerekiyor. Kefil olan kişilerin kredi sicilinde herhangi bir bozukluk olması durumunda başvuru yine olumsuz olarak değerlendirilir.
Kefil Olduğum Kişi Borcunu Ödemezse Ne Olur?
Kefilli başvurularda uygulanan yasal prosedürler gereği, kişilerin borcunu ödememesi durumunda yasal olarak borç kefil olan kişiye geçer. Bu açıdan geri ödeme gücü olmayan kişilere kefil olmak oldukça risklidir. Bankaların, kefil olan kişilere icra uygulama hakkı bile mevcuttur. Bu süreçte normal kredi yaptırımları devreye sokulur ve borç, kefil olan kişiden tahsil edilmeye çalışılır.
Bir önceki yazımız olan Hisse Senedi Nedir? başlıklı makalemizde Hisse Senedi ve hisse senedi çeşitleri hakkında bilgiler verilmektedir.