Katılım bankacılığı, genel olarak sıfır faiz kurallarına göre çalışmakta olan, bu kurallara uygun bütün bankacılık işlemlerini sağlayan, kar oranına ve zarara katılma esaslarına göre finansal olarak kiralama denilen leasing ve ortaklık yöntemi ile bir kaynak kullandıran bir nevi bankacılık modeli olarak tanımlanır. Katılım bankası ise; kurallara yönelik icraatları tatbik eden banka olarak tanımlanmaktadır.

Türkiye’de Katılım Bankacılığına İhtiyaç Duyulma Nedeni

Bilindiği gibi dünyadaki nüfusun yaklaşık % 23′ lük kısmı İslamiyet dinine mensup insanlar tarafından oluşmaktadır. Bu dine göre faiz konusunda bazı sıkıntılar bulunduğundan bu kişilerin elindeki nakit parayı değerlendirmek için bu tür bankacılık faaliyetlerine müdahil olarak faizsiz bir kazanç sağlamaktadır. Bu tür kazançlar elde etmek için katılım bankasına ihtiyaç duymaktadır.

Katılım Bankaları Kar Payı Getirilerini Elde Etme Yöntemleri

Bu bankalar, faizsiz gelir esasına göre çalışsalar da, gelir gereksinimleri vardır. Bu bankacılık sisteminde de, bankaya teslim edilen para karşılığında bir getiri talep edilmektedir. Ancak katılım bankacılığı gelirini diğer bankalar gibi para ile kazanç esasından ziyade bir malın alım ve satımından kazanılan paralar oluşturmaktadır. Katılım bankası işte bu sağlanan kazançlar ile müşterilerine kar payları vermektedirler.

Katılım Bankalarının Verdiği Hizmetler

Bu bankaların diğer bankalardan mevduatların toplanıp, değerlendirilmesi ve sağlanan bu getiri bakımından farklılıklar göstermektedir. Bunların dışında, çek karnesi, senetlerin tahsil edilmesi, teminat mektubunun temini, seyahat çeki temini, döviz ile ilgili alım ve satımı, elektrik, telefon, doğalgaz ve su fatura tahsilatı, sgk ödemeleri vb. hizmetleri vermektedir.

Katılım Bankacılığının Türkiye’deki Durumu

BDDK’ nın oluşturduğu verilere göre 2013 yılında 96 milyar aktif olan büyüklüğü ile bütün bankacılık sistemleri arasındaki toplam payı % 5.5′ dir. Bu sektörün büyüme oranının % 26.4 olarak oluştuğu 2013 senesinde bütün katılım bankalarının büyüme oranı % 36.7 oranı ile bu sektör üzerinde gerçekleşmiştir. Oluşan bu veriler katılım bankalarının çok hızlı büyümeyi sürdürdüğünün göstergesidir. Sıfır faiz olarak alternatif olan yatırım araçları üreterek piyasa içerisinde yükseliş içerisinde bulunan katılım bankaları her geçen gün ilgi toplamaktadır.

takipci33.com

Bir önceki yazımız olan İş Yeri Sigortası Nedir? Neleri Kapsar? başlıklı makalemizde iş yeri sigortalama ve iş yeri sigortası zorunlu mu hakkında bilgiler verilmektedir.