Son zamanlarda televizyon reklamlarında sıkça duyduğumuz sözcüklerden biri katılım bankasıdır. Çoğu kişinin hakkında bir fikri olmamasına rağmen televizyonlarda duymaya devam etmekteyiz. Katılım bankasının kuruluş amacı faizsiz bir şekilde bankacılık işlemlerini ifa etmektir. Müşterilerine ortaklık ya da benzeri yöntemlerle hizmet veren bankalar da katılım bankası olarak bilinir.

Kuruluş Sebepleri Nelerdir?

Faiz, bazı inanç ve toplumlarda hoş karşılanmaz. Ülkemizdeki en yaygın inanç olan İslam’da da faiz haram kabul edilmektedir. Ancak ekonomik olarak gelişen dünya düzeninde faiz tarzı banka ve finans işlemlerinden ülkedeki tüm bankaların vazgeçmesi çok mümkün değildir. Dünyadan bağımsız işlemler ile ülke ekonomisini yönetmek imkansızdır. Bu yüzden katılım bankalarının kuruluş sebeplerinin başında kapitalist dünya düzeni ve faizin haram olduğunu kabul eden toplumlar arasında bir orta yol bulmaktır.

Katılım Bankalarının kuruluş nedeni ve temel kuralı faizsizlik prensibidir. Faizsizlik prensibinin anlamı da, fon toplarken sabit bir gelir taahhüt etmemek, fon kullandırırken nakit vermeyip, malı peşin alıp vadeli satmaktır. Kuruluşunda, uzman kişilerin oluşturduğu heyetlerin önerisi doğrultusunda ve dünyadaki uygulamalardan alınan örnekler ile katılım bankalarının topladığı fonları değerlendirmek için çeşitli yöntemler ve uygulamalar geliştirilmiştir.

Ülkemizde Katılım Bankaları

Ülkemizde 5 adet katılım bankası mevcuttur.

  1. Albaraka Türk Katılım Bankası
  2. Kuveyt Türk Katılım Bankası
  3. Türkiye Finans Katılım Bankası
  4. Asya Katılım Bankası
  5. Ziraat Katılım Bankası

Katılım Bankaları Nasıl Çalışır?

Tüm bankalar gibi kar-zarar prensibine göre kurulmuşlardır. Faiz almadıklarını ve vermediklerini kati suretle belirtirler. Bankaya para yatırıldığında, para katılım bankası tarafından işletilir ve işletilen paranın %80’i kar payı adı altında müşteriye verilir, kalan %20 payı ise katılım banka alır. Ülkemizdeki tüm katılım bankaları bu sistem dahilinde hizmet vermektedirler.

Kar Payı Ne Anlama Gelir?

Katılım bankaları da diğer bankalar gibi müşterilerine kredi hizmeti sunar. Normal sisteme sahip bankalar kredi karşılığında müşterilerinden aldıkları ek ödemelere faiz adı verirken, katılım bankaları buna faiz demez kar payı ismini kullanır. Normal bankalar konut kredisi, araç kredisi derken, katılım bankaları, konut finansmanı, araç finansmanı der.

Kredi Verme Sistemleri

Normal yani standart bankalardan başka bir farkı da nakit olarak kredi vermemesidir.

Bir önceki yazımız olan Kırmızı Kalem Yiyen Müşterilere Kredi Veren Bankalar başlıklı makalemizde kara listedeki müşteriye kredi çıkar mı, kırmızı kalemim var kredi çekebilirmiyim ve kırmızı kalemlilere kredi veren bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.