Karayolu taşımacılık mali sorumluluk sigortası şehirlerarası veya uluslararası yolculuklarda yolcuları güvence altına alan bir sigorta çeşididir. Taşımacılar için zorunlu olan bir sorumluluk sigortasıdır. Bu sigortayı yaptırmayan taşımacılık kurumları yetki belgesine sahip olsa bile yolcu taşımacılığı yapamaz. Bu sigortanın kapsamı ise sigortada belirtilen motorlu taşıtla seyahat etmekte olan yolcuların seyahatleri boyunca başına gelebilecek bir kaza sonucu doğan maddi zararları içermektedir.

Seyahat süresine seyahat boyunca yapılan molalar da dahil edilmektedir. Kalkış noktasından varış noktasına ulaşıncaya kadar geçen süre sigorta kapsamına girer. Bu sigorta sayesinde sigortayı yapan kurum seyahat boyunca oluşabilecek bir kaza sonrasında sigortalının Karayolu Taşıma Kanunu sebebiyle doğacak olan sorumluluğunu sigortada belirlenen tutara kadar temin etmektedir. Böylece yolcularının mağduriyetinin önüne geçilmekte ve yolcular güvence altına alınmaktadır.

Sigortacının vereceği teminat ölüm durumunda ölen kişinin yardımından mahrum kalan yakınları, iki senelik süreyle geçici veya daimi sakatlıkların yaşanması veya kaza sırasında yaralanan yolcuların tedavi masraflarının giderilmesini kapsar. Taşımacının bir kaza sebebiyle yolcuların başına gelebilecek bedeni bir zarardan doğan sorumlulukları vardır. Taşımacı bu sorumluluklarını zorunlu olarak sigorta etmekle yükümlüdür. Böylece Karayolu taşımacılık mali sorumluluk sigortası, sigortalının taşıdığı yolculara karşı doğan sorumluluklarının sigortada belirlenen miktarını üstlenmektedir.

Sigortalının Sorumluğunu Ortadan Kaldıran Durumlar Nelerdir?

Sigortalının sorumluluğunun ortadan kalkması için meydana gelen kazada herhangi bir kusurunun bulunmaması, kazanın kullanılan araçta bulunan herhangi bir bozukluktan dolayı meydana gelmemesi gerekir. Yani kazanın sigortalının elinde olmayan sebeplerle veya üçüncü kişilerin davranışlarından dolayı meydana gelmesi gerekir. Böyle bir durumda sigortalı sorumluluktan kurtulmuş olur.

Sigorta Kapsamı Dışında Kalan Durumlar

1- Sigortalının tazminat talepleri

2- Yolcu bileti olmayan kişilerin ve sigortalının hizmetinden bulunan kişilerin talepleri

3- Yolcuların tehlikede bulunan bir şahsı veya malı kurtarmak dışında kendini bilerek tehlikeye atması

4- Doğal afetler sebebiyle yaşanacak kazalar

5- Savaş durumunda meydana gelebilecek zararlar

6- Yolcuların taşıtta bulunan maddi değere sahip eşyalarına gelen zararlara ilişkin talepleri

7- Dolaylı zararlar için talep edilen tazminatlar 

Bir önceki yazımız olan Seyahat Sigortasının Süresi Nasıl Belirlenir? başlıklı makalemizde Seyahat Sigortası 2019, Seyahat Sigortası gerekli mi ve Seyahat Sigortası ne işe yarar hakkında bilgiler verilmektedir.