İçindekiler
Kredi ürünleri kullanan her banka müşterisinin bir kredi sicili oluşturuluyor. Kredi sicil kayıtlarını, Türkiye Bankalar Birliği ve Kredi Kayıt Bürosu takip ediyor. Bankanız, kredi kartı ve kredi ödemelerinizin düzenini ve ödeme tutarlarınızı bu kurumlarla düzenli olarak paylaşıyor. Kredi notu, banka müşterilerinin yaptığı finansal işlemlerin analiz edilmesiyle oluşturulan bir puanlama sistemidir. Alacak takibine düşen, hesapları bloke edilen veya ödemeleri düzenli olmayan bireyler, halk arasında kara liste olarak da bilinen bir veri tabanına kaydediliyor. Kara listede bulunan bireyler, bankaların kredi ürünlerinden yararlanamıyor. Olumsuz kredi sicili, 5 yıllık süre boyunca Türkiye Bankalar Birliği’nde kayıtlı tutuluyor. Bu nedenden, ödemelerin düzenli ve zamanında yapılması ile 5 yıllık bir sürecin ardından bu veri tabanından çıkabilirsiniz.
Kara Listede Olup Olmadığınızı Öğrenmek
Kredi notu üzerinden yapılan değerlendirmeler ile banka müşterilerinin bankacılık risk raporu oluşturuluyor. Düzensiz ödemelerin devam etmesinin sonucu olarak, bireyler bu rapor doğrultusunda Kredi Kayıt Bürosu’nca kara listeye dahil olur. Kara liste sorgulama yöntemleriyle, finansal puanınız ve risk rapor durumunuz hakkında bilgi sahibi olabiliriniz. Bankaların mobil bankacılığı aracılığıyla sunulan Findeks uygulamasını kullanarak kredi notunuzu öğrenip, kara listede olup olmadığınızı öğrenmeniz mümkün. Banka şubesine gidip sorgulama yaptırarak da kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Bu işlemlerin yanında, Türkiye Bankalar Birliği’ne dilekçe yazıp bankacılık risk rapor durumunuzu ve kredi notunuzu öğrenmek de diğer bir yöntem.
Kara Listeye Girmemek İçin Yapılması Gerekenler
Kredi notunuzu düşmemesi ve kara listeye girmemeniz için bankalara olan ödemelerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor. Borçlarınızın ödeme işlemlerini aksatmamanız, hem kredi puanınızı yükseltiyor hem de olumsuz bir bankacılık kaydınızın oluşmasını engelliyor. Kredi kartınızın toplam borcunu ödeyemediğiniz durumlarda, borcunuzun asgari tutarını ödemeniz olumsuz risk raporu oluşumunu engelleyen bir diğer faktör.
Kara Listenin Adı: Risk Raporu
Kara liste olarak bilinen olumsuz veri tabanının ismi finansal risk raporudur. Merkez Bankası tarafından tutulan bu risk raporu artık, Türkiye Bankalar Birliği tarafından kayıt altında tutuluyor. Bu rapora bankalar aracılığıyla ulaşabileceğiniz gibi, banka şubelerinden de ulaşabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Hayvancılık Kredisi Nasıl Alınır? başlıklı makalemizde besicilik kredisi 2018, devlet destekli hayvan kredisi 2018 ve hayvancılık kredisi 2018 hakkında bilgiler verilmektedir.