İçindekiler
Daha önce işsizlik maaşı aldım tekrar alabilimiyim? İşsizlik maaşını almak için şartlar nelerdir? İşsizlik maaşını almak için nereye müracaat etmeliyim? İkinci defa işsizlik maaşı alabilirmiyim? Daha önce işsizlik maaşı aldım, şimdi alacağım işsizlik maaşında kesinti olacak mı? İşkur işsizlik maaşı sorgulama 2018, İşsizlik maaşı nasıl alınır şartları nelerdir 2018, İşsizlik maaşı hesaplama 2018, İşsizlik maaşı ne kadar 2018, 2018 İşkur işsizlik maaşı ne kadar? İşten kendim ayrılırsam işsizlik maaşı alabilirmiyim?
Uzun süre çalıştıktan sonra ani işten çıkarılma ya da firmalar tarafından küçülmeye gitme yöntemi ile personel eksiltme süreçlerinde maddi gücünü kaybedip mağdur olan vatandaşlar için devlet tarafından ödenen destektir. İşsizlik maaşı alabilmek için taşımanız gereken şartlar vardır. İşsizlik maaşı bir yıl süreye kadar alınabilir. Önemli ölçüde maddi ihtiyacınıza destek sağlar.
İşsizlik Maaşının Alınabilmesi İçin Önemli Kurallar Nelerdir?
İşsizlik maaşı alabilmek için önemli şartları taşımanız gerekmektedir. En önemli maddelerinden biri de kendi isteğiniz ile değil işveren tarafından işten çıkartılmış olmalısınız. Eğer şirket tarafından sigortanız sonlandırılırken her hangi bir sebep belirtilmeden kendi isteğiniz ve rızanız ile işten ayrıldığınız belirtilirse işsizlik maaşı almanız mümkün değildir. Bunun dışında 120 gün prim gün sayınız olmalı, 600 gün yani 3 yıl içerisinde sigortanız ödenmiş olmalıdır. İşten çıkarılma tarihinizden itibaren 30 gün içerisinde başvuru yapmalısınız. Bu süre zarfı dışında başvuru yapamazsınız.
İşsizlik Ödeneği İçin Başvuru Merceği Neresidir?
İnternetin her eve yayılması üzerine, artık gitme gücü ve ulaşım sıkıntısı yaşayanlar E-devlet üzerinden de İŞKUR’un resmi sitesinden de işsizlik ödeneği için başvuru da bulunabilirler. Yaklaşık bir hafta içerisinde olumlu ya da olumsuz olarak sayfanıza ya da cep telefonunuza mesaj olarak ileti gelir.
İşsizlik Maaş Süresi Ve Miktarı Ne Kadardır?
İşsizlik ödeneği kişinin geçmişte yatırılan prim sayısı ve miktarına göre değişmektedir. 3 yıl önce yatırılmış prim baz alınarak hesaplaması yapılır. 600 gün prim yatırılmış ise 180 gün, 900 gün prim yatırılmışsa 240 gün,1080 gün prim yatırılmış ise 300 gün işsizlik ücreti alırsınız. Ücret belirlenmesinde ise prim toplamınızın son 4 ayınıza bakılır. Bu aylar içerisindeki brüt kazanç üzerinden %40 hesaplaması yapılır. Asgari ücrette dikkate alınarak brüt değerin %80nini geçemeyecek şekilde düzenlemesi yapılır.
İşsizlik Maaşında Kesinti Olabilir Mi?
İşsizlik ödeneği bazı durumlarda devlet tarafından kesilebilir ya da geri alınabilir. Bu durumlardan başında, eğer çalıştığınız yer yasal şartlar üzerinden ilerlemiyor ve tespiti sağlanabiliyorsa ödeneğiniz kesilir ve bir daha geri alamazsınız. Emeklilik yaşı itibari ile hem emeklilik hem de işsizlik maaşı alamazsınız.
Bir önceki yazımız olan Sürekli Kredi Başvurusu Yapmak Kredi Puanını Düşürür Mü? başlıklı makalemizde kredi notu neden düşer, kredi puanı neden düşer ve sürekli kredi kartı başvurusu kredi puanını düşürür mü hakkında bilgiler verilmektedir.