Bir iş yerinde çalışırken, işten çıkarılan yani işsiz kalan şahısların, yeni bir iş bulana kadar, devletin işsizlik sigortasından bağladığı aylığa, işsizlik maaşı deniyor. İşsizlik ödemesi sigortalı çalışana işten ayrılması ile birlikte yeni iş bulana kadar maksimum 10 ay boyunca ödenmektedir. Bu ödeme yeni bir işe girdiğinizde kesilmektedir ama herhangi bir işe girmezseniz 10 ay boyunca verilmektedir.

Ne Kadar Süre İle Alınabiliyor?

İşsizlik maaşı alma süresi, son üç yıl içinde toplam işsizlik ödenen sigorta primi ile orantılı oluyor. Örneğin; 600 gün çalışarak bu prim ödenmiş ise 180 gün, 900 gün için 240 gün ve 1080 gün için de 300 gün işsizlik maaşı alınabilir.

İşsizlik Maaşını Almak İçin Gerekli Şartlar

Her işinden ayrılan, işsizlik sigortasından faydalanamıyor, işsizlik maaşını almak için 4 temel şart bulunuyor. Bunlar; çalışan kişi işten kendi arzusu veya iş kurallarına aykırı davranışlardan ayrılmamış olmalı, işten ayrılma günü esas alındığında son 120 gün süresinde kesintisiz çalışmış ve prim ödemiş olmalı, son üç yıl içinde en az 60 gün çalışarak primlerini ödemiş olmalı ve işten ayrıldığı tarihten itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapmış olmalıdır.

Son 120 Gün İçin Kesinti Sayılmayan Durumlar

Kesintisiz 120 gün ibaresinde kesinti sayılmayacak durumlar; hastalık, ücretsiz izin, disiplin cezası, gözaltına alınma ve mahkumiyetle neticelenmeyen tutukluluk, grev, lokavt ve doğal afet olarak sayılabilir.

İŞKUR’un Başvuru Sonucu Sağladığı Hizmetler

İşsiz kalan şahıs İŞKUR’a başvuru yaptığında, kurum gerekli incelemeler sonucunda; işsizlik maaşı bağlanması, genel sağlık sigorta primlerinin ödenmesi, yeni bir iş imkânı sağlanması ve iş bulmak için gerekli eğitimlerin verilmesini sağlıyor. İŞKUR size belirli aralıklarla iş bulmakta ve iş ile ilgili size bilgilendirme yapmakta ve görüşmeye gitmenizi istemektedir. Sizler bu görüşmeye katılmalı ve işi kabul edip etmeyeceğinizi İŞKUR’a bildirmeniz gerekmektedir.

Eğer size uygun bir iş bulmanız durumunda İŞKUR alacağınız maaşın belli bir kısmını karşılayacak ve işverende bu açıdan 6 aylık bir sürede daha az maaş ödemesi yapmış olacak.

Bir önceki yazımız olan BankPozitif ile Kolay Kredi Alma başlıklı makalemizde BankPozitif, BankPozitif kredi başvurusu ve düşük puana BankPozitif hakkında bilgiler verilmektedir.