IOTA nedir, Almanya’da bulunan bir sivil toplum kuruluşu olan IOTA Vakfı tarafından 2015 yılında kurulan kripto para birimidir. Nesnelerin interneti için tasarlanmıştır. IOTA, Blockchain tabanlı kripto para birimlerinden bazı özellikler ile ayrılmaktadır. Bu para biriminin dört avantajı bulunmaktadır. Ölçeklenebilir, modüler, merkezsiz ve düşük işlem ücreti ile diğer kripto para birimlerinden ayrılmaktadır. Tüm bunları yapabilmek için geliştirilen teknoloji Tangle’dır. Tangle, ağdaki her kullanıcının bir işlemi yapabilmesi için geçmişteki iki işlemi onaylaması mantığına dayanır. Bu sayede Bitcoin’den ayrılarak işlem ücretleri ve ölçeklenebilirlik konularına çözüm getirir. Bunun sonucu olarak, bir işlemi yapma ile işlemleri onaylama eylemi birbirine bağlanır. Bu da madenciliği ortadan kaldırarak, sistemi tamamen merkezsiz hale getirir. Ayrıca, sistemdeki kullanıcı sayısı arttıkça, ağdaki işlem hızı artar.
IOTA İşlemleri Nasıl Yapılır?
IOTA’yı diğer kripto paralardan ayıran özelliği, diğer kripto paralarda işlem sayısı arttıkça block sayısı artar ve işlem hızı yavaşlar. Ancak, burada her yapılan işlem için kendinden önceki iki işlem onaylanacağı için işlem sayısı arttıkça, işlem hızı da artmaktadır. Bu sistemde madencilik olmadığı için, her işlemde madenciler için ödenen ücret yoktur ve tamamen merkezsiz bir yapıdır.
Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin interneti, fiziksel dünya ile dijital dünya arasındaki çok sayıdaki bağlantı olarak açıklanabilir. Nesnelerin interneti teknolojisi sayesinde, tüm fiziksel nesneler, cihazlar sayesinde internete bağlanacak. Bu konuda bir örnek vermek gerekirse, evdeki buzdolabı, herhangi bir ürünün eksik olduğunu fark edip, internete bağlanarak marketten sipariş verebilecektir. Cihazlar birbirleriyle konuşarak, insanlardan bağımsız olarak, internet bağlantıları ile kendilerini organize edeceklerdir.
Tangle ve Blockchain
IOTA, diğer kripto para birimleri gibi Blockchain teknolojisini kullanmamaktadır. Tangle yani kördüğüm denilen farklı bir teknoloji kullanmaktadır. Tangle’da iki işlem yapıldığında, bir işlem onaylanmaktadır. Dolayısı ile ağa katılan her kullanıcı bir nevi madenci olmaktadır. Sisteminin bu şekilde çalışması ile işlem sayısı arttıkça hem daha hızlı ve hem de daha güvenilir olmaktadır. Piyasa değeri 12 milyar doları geçen IOTA’nın günlük işlem hacmi 2 milyar dolardır. Uzun vadeli yatırımlar için düşünülmesi gereken bir kripto paradır.
Bir önceki yazımız olan Çiftlik Bank ile Para Kazanma başlıklı makalemizde Çiftlik Bank, Çiftlik Bank ile nasıl para kazanılır ve Çiftlik Bank nedir hakkında bilgiler verilmektedir.