Tüm bankalarda açılan vadesiz hesaplara, hesap oluşturulduğu anda sistem semen IBAN numarası atar. Her bankaya ait ve her hesaba ait IBAN numarası farklıdır.
IBAN numarası en fazla 34 haneli olurken Türkiye de kullanılan IBAN numarası 26 hanelidir. İlk iki hane ülke kodunu temsil eder. Sonraki gelen iki hane kontrol kodunu oluştururken devam eden 5 hane banka kodudur. Takip eden 1 hane rezerv alanı iken son 16 hane kişiye ait olan hesabın numarasıdır. Tamamen kişiye özel olarak banka sistemi tarafından oluşturulur. Aynı IBAN numarasına iki kişiye birden kesinlikle verilemez.
IBAN Ne İşe Yarar
Bankalar arası yapılan eft işlemlerinde IBAN numarası yazmak yeterlidir. Bir banka hesabına havale ya da eft yolu ile para göndermek için ad soyad, hesap numarası gibi bir çok bilgi yazılırken, hesaba para gönderilecek kişinin IBAN numarası bilindiği takdirde sadece IBAN numarası ile çok rahat bir şekilde para gönderimi sağlanır.
IBAN numarası ile gönderilen para hesaba daha hızlı geçer ve IBAN numarası ile para gönderimi oluşabilecek bir hatanın önüne geçer.
IBAN Numarası Nasıl Öğrenilir
Bir kaç yol kullanarak IBAN numarası öğrenilir. Vadesiz hesabın interaktif hesabı açıldığı zaman bu hesapta, hesap bilgilerim diye bir yer vardır. Burası tıklandığında IBAN numarası öğrenilir.
Hangi bankada vadesiz hesap var ise o bankanın şubesine gidilerek bankada bulunan görevliden IBAN numarası öğrenilir. Yalnız bunun için hesap sahibinin yanında üzerinde vatandaşlık numarası yazılı nüfus kağıdı olması gerekir.
Bir diğer IBAN numarası öğrenme yolu, vadesiz hesabın olduğu bankaya ait web adresine girilir. Bu we adresinden IBAN öğrenme linkine tıklanır. Açılan pencerede bazı bilgiler sorulur. Bu bilgiler, hesabın olduğu şube ve müşteri numarası sorulur. Bu bilgiler doğru bir şekilde girildikten sonra hesapla denilir ve ekrana ilgili hesaba ait IBAN numarası gelir.
Bunların dışında sahip olunan hesaba ait hesap cüzdanında IBAN numarası yazılıdır. Hesaba ait bankamatik kartı varsa bu kartı kullanarak banka atm’ lerinden de IBAN numarası öğrenmek mümkündür.
Bir önceki yazımız olan Kredi Kartı Kart Ücretleri Nasıl Geri Alınır? başlıklı makalemizde kredi kartı aidatı geri alma, kredi kartı ücreti geri alma ve kredi kartı yıllık ücreti geri alma hakkında bilgiler verilmektedir.