Faiz hesaplama programı, genellikle vadeli mevduat olarak tutulan paranın belirtilen sürede ana paranın ne kadar net faiz getireceğini hesaplayan basit bir programdır. Bu program sayesinde, anaparanın günlük, aylık veya yıllık olarak ne kadar artacağı kolaylıkla hesaplanır.

Faiz Hesaplama Programı nasıl çalışır?

Bu tür bir programın basit bir ara yüzü bulunmakta ve kullanımı oldukça kolaydır. Program, gerekli bilgiler girildikten sonra, alınacak olan faiz miktarını brüt olarak çıkarıyor. Buradaki brüt olarak çıkarmasındaki anlam, vadeli mevduat faizlerinden, kesilen stopaj vergisidir. Brüt faiz kazanılacak net getiri ile ödenecek stopaj vergisinin toplamıdır. Genellikle bu tür programlar gelir üzerinden elde edilen vergiyi de düşerek net kazancı gösteriyor.

Program kullanımı ise şu şekilde olmaktadır; Faiz getirisi elde etmek istediğiniz meblağı ilgili alana giriyorsunuz. Bu alan genel olarak ana para olarak tanımlanır. İkinci kısım ise bankanın sunmuş olduğu faiz oranıdır. Bankanın beyan ettiği faiz oranı ise getirinin yıllık faiz oranıdır. Bu konu önemli olup, aylık faiz oranı gibi algılamamak gerekiyor. Eğer program vadeli mevduat hesaplamaya göre ayarlanmış ise, bankanın sunmuş olduğu yüzdesel faiz oranı görüldüğü gibi yazılır. Örneğin, teklif edilen faiz oranı % 14 ise programa 14 şeklinde girilmelidir. Daha sonra vade olarak belirtilen kısma ne kadar zamanlık faiz getirisi hesaplanmak isteniyorsa o süre girilir. Bu dönemler isteğe göre değişkenlik gösterebilir. Bunlar; günlük, aylık veya yıllık hesaplama şeklinde olabiliyor. Tüm veriler girildikten sonra hesaplama programı ne kadar faiz alacağınızı gösterir.

Faiz hesaplama formülü nedir?

Eğer faiz hesaplama formülünü bilirseniz, ve biraz excel bilginiz varsa sizde kendinize bir faiz hesaplama programı yapabilirsiniz. Basit faiz hesaplama formülü şu şekildedir; “faiz = anapara X faiz oranı X süre/100*(1,12,365)”. Burada hesaplarken dikkat edilmesi gereken nokta süredir. Süre kısmı anaparanın ne kadar faizde kalması istenen zamandır. Eğer günlük olarak hesaplamak istenirse, süre kısmına gün sayısı ve payda bulunan parantez içindeki kısımdan, 365 yazılır. Yine aylık hesaplamalarda süre yerine ay sayısı ve payda kısmında parantez içindeki 12 kullanılır.

Bu formül bir vadeli mevduatın basit faiz getirisini hesaplamak için kullanılır. Ayrıca diğer faiz hesaplama programları, tahvil, bono hesaplama, kredi faizi hesaplama gibi kredi ve yatırım araçlarına ait bir çok programa ulaşmak mümkündür.

Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı makalemizde kredi notu ne işe yarar, kredi puanı ne işe yarar ve kredi puanı nedir hakkında bilgiler verilmektedir.