İçindekiler
Evde bakım maaşı, kendi kendine şahsi bakım faaliyetlerini (banyo ve tuvalet gibi) yapamayan, ağır engelli kişilerin, bakımını üstlenen ve aynı evde yaşayan akraba veya vasisine her ay düzenli olarak ödenen paradır. Kısaca hayatını başkasının yardımı olmadan devam ettiremeyen kişiler için verilen devlet yardımı da diyebiliriz.
Hangi Şartlarda Maaş Bağlanır
Evde bakım maaşının bağlanması için ilk ve en önemli şart, tam teşekküllü bir hastaneden en az %50 ağır engelli raporunun olması gerekiyor. Küçük çocuklar, yaşları ilerledikçe engel oranı değişebildiğinden bu rapor ancak 1 veya 2 yıl için veriliyor. Rapor bitiminde yapılan tetkikler sonucunda tekrar yeni durumuna göre rapor veriliyor. İkinci şart ise bakıma muhtaç olması yani ihtiyaçlarını tek başına yerine getirememesi geliyor. Son şart ise aile halkı gelirinin, asgari ücretin 2/3’ünü geçmemesi gerekiyor. bakım yapacak kişi, bakmakla yükümlü değil ise, sadece engellinin geliri dikkate alınır ve bu da asgari ücretin 3/2’sini geçemez.
Evde Bakım Maaşının Alınması İçin gerekenler
Maaş bağlanması için gerekli üç ana şarta sahip kişiler için, sağlık kurulu fotokopisi, engeli ve bakımı yapacak olan kişilerin kimlik fotokopileri, engelliye ait iki adet vesikalık fotoğraf, muhtardan alınan aile halkının kimlik bilgilerini içeren belge, evde yaşayan kişilerin maaş bordroları ve varsa malları için tapu fotokopileri, engellinin eğitim durumunu gösteren belge ve kanunda belirtilen diğer belgelerle, Aile ve Sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüklerine müracaat edilir. Evraklar ve yapılacak işler için buradan da detaylı bilgi alınabilir. Söz konusu müdürlüğünün ekiplerince engellinin evine gelinerek muhtaçlık durumu tespit edilir ve yapılan değerlendirmelerin sonucu bir ay içinde müracaatçıya bildirilir. sonuç olumlu ise 1 ile 3 ay arasında maaş bağlanır, olumsuz ise yeni bir heyetin gelmesi için aynı yere itiraz edilebilir.
Bilinmesi Gereken Diğer Konular
Bakıcı olacak kişinin engelliyle aynı evde yaşama şartı bulunuyor, eğer böyle biri bulunamazsa çok yakın mesafede oturan ve en az 8 saat engelliyle beraber olabilecek biri de bakıcı olabilir. Bir bakıcı en fazla 2 engelliye bakar ve iki maaş alabilir. Engellinin vefatı halinde 15 gün içinde bildirim yapılması gerekiyor.
Bir önceki yazımız olan Çeyiz Parası Nedir Nasıl Alınır? başlıklı makalemizde çeyiz parası almak için gerekli şartlar, çeyiz parası nasıl alınır 2018 ve çeyiz parası nedir hakkında bilgiler verilmektedir.