Evde bakım maaşı özel bakımın lazım olduğu yurttaşlara devletin sağladığı ve her ay düzenli bir biçimde ödenen bir aylık çeşididir. Bu maaşın verilmesinin maksadı ise maddi açıdan zor durumda olan vatandaşların evde bakım aylığı sayesinde şahsi ihtiyaçlarını ve giderlerini karşılayabilmesini sağlamaktır. Bu maaştan faydalanmak için belirlenmiş olan şartlar mevcuttur. Bu maaş türünü bilen pek çok vatandaşın kafasında evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır diye merak etmektedir. Bu aylığı alabilmek için devletin sunmuş olduğu şartlara uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde bu maaş alınamaz. Bir yakını, akrabası sürekli olarak bakıma muhtaç ise bu maaştan yararlanabilinir.

Evde Bakım Maaşı Alabilmenin Şartları Nelerdir?

Öncelikle bu aylıktan faydalanmak için, ailede nüfusa kayıtlı olarak ikamet eden kişilerin, kişi başına düşmekte olduğu gelir hesaplanmaktadır. Bu hesaplama günümüzdeki asgari ücret tutarı üzerinden yapılmaktadır. Eğer aile de kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte ikisinden daha fazlaysa aile evde bakım maaşını alamaz. Örneğin bir evde 4 kişi ikamet ediyorsa ve bu ailenin aylık gelir 3.338.68 TL’den fazla ise bu aile evde bakım aylığını alamamaktadır. Yani 4 kişilik bir ailenin evde bakım maaşından yararlanabilmesi için 2018 yılında tespit edilen alt limit 3.338.68 TL’dir. Evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır diye merak eden vatandaşlarımız öncelikle ailede kişi başına ne kadar gelir düştüğünü hesaplamalıdırlar.

Evde Bakım Maaşı Alabilmek İçin Nereye Başvuru Yapılır?

Evde bakım maaşı alabilmenin bir şartı daha vardır. Hasta mutlaka bakıma muhtaç olmalıdır. Yani hasta zihinsel ya da fiziksel engelli olabilir ancak kendi bakımını kendi yapabiliyorsa bu aile evde bakım maaşı bağlanmaz. Devletin verdiği bu olanaklardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın genelde sorduğu soru ise evde bakım maaşı başvurusu nasıl yapılır sorusudur. Öncelikle şunu belirtmeliyiz bakıma muhtaç olan kişinin sağlık kurulundan ağır engelli olduğuna ve bakıma muhtaç olduğuna dair belge alınmalıdır. Bu belge ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığın tüm ilçelerde ve şehirlerde bulunan temsilciklerine gerekli evrak ve belgelerle başvurulması gerekmektedir.

 

Bir önceki yazımız olan Senet Nasıl Doldurulur? başlıklı makalemizde senet işlemleri, senet nedir ve senette dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgiler verilmektedir.