Yatırım Amaçlı Mı Oturum Amaçlı mı?

Ev alacak bireylerin öncelikle kendilerine iki adet soru yöneltmeleri gerekmektedir. Alınacak olan ev oturum için mi alınıyor? Yoksa yatırım için mi alınıyor? Bu soru bireylerin kendine yönlendirilmesinden sonra cevaba göre hareket edilmektedir.

7 Maddede Ev Alacaklara Öneriler: 

  1. Örneğin; ev oturum için alınıyorsa kişinin çıkarlarına göre hareket etmesi daha uygundur. Eğer okuyan durumda çocukları varsa onların okullarına daha yakın olan evi seçmeleri doğru olacaktır. Veya çalışan kişilerin iş yerlerine daha yakın olan evi seçmeleri kendileri için fayda sağlayacaktır.
  2. Eğer alınacak ev oturum için değil de yatırım için alınacaksa durum değişmektedir. Bu evi alacak kişiler evi satacakları zamana kadar fiyatı değer kazanacak bir ev seçmelidirler.
  3. Ayrıca alınacak olan evin güvenilir inşaat firmaları tarafından yapılandırılmış olması da önemlidir. İnşaatta kullanılan malzemelerin; deprem, sel gibi doğal afetlere dayanıklılığı ve kaliteli oluşu çok önemlidir. İnşaat sırasında malzemeden kısılmış binaların doğal afetler yaşandığında ilk sırada yıkıldıkları görülmektedir.
  4. Ev alınırken bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise: Kişinin ev borcunu nakit parayla mı yoksa kredi kartı hesabıyla mı ödeyeceği konusudur. Bu noktada ev satın almaya karar vermiş kişilerin bütçelerine uygun bir ev almaları ve eğer ev borcunun ödenmesinde kredi kartı kullanılacaksa bahsi geçen kredi kartının hesaplamalarını yapmaları gerekmektedir. Aylık kredi kartı borcu ödemesini ne kadar yapabileceğinin araştırılması ve ona göre hareket edilmesi gerekmektedir.
  5. Alınacak olan evin dış mekanının özellikleri ve görüntüsü kadar, iç mekanının da özellikleri ve görüntüsü önem arz etmektedir. Bireyler özellikleriyle kendilerine en çok hitap eden konutları tercih etmelidirler.
  6. Ev satın alırken bireylerin dikkat etmesi gereken bir başka konuda yapacakları sözleşmelerdir. Kişiler sözleşme maddelerini tam ve doğru okuduklarından emin olmalıdırlar. Eğer sözleşmede anlaşılmayan kısımlar varsa bu maddeleri uzman bir hukuk danışmanına danışarak irdelemeleri gerekmektedir.
  7. Dikkat edilmesi gereken bir başka konuysa kredi çekilecek bankanın hangi banka olacağıdır. Bireyler tek bir bankaya yönelmemeli tüm bankaların tekliflerini değerlendirmelidirler.

Bir önceki yazımız olan Kredi Borcumu Nasıl Yapılandırabilirim? başlıklı makalemizde Kredi Borcu yapılandırma, Kredi Borcu yapılandırma hesaplama ve kredi borcumu nasıl ertelerim hakkında bilgiler verilmektedir.