Emeklilik tarihi cinsiyet, kadınlarda doğum borçlanması ve erkeklerde askerlik borçlanması gibi özel şartlar dahilinde mümkün olabiliyor. Ayrıca çalışmaya engel bir durum olması durumunda da erken emekli olunabilir. Bu durumun doğuştan veya sonradan olması önemli değildir. “Erken emeklilik durumu ve hangi şartlarda erken emeklilik olanağından yararlanılabilir?” “Emeklilikte prim günü dolduktan sonra yıllara göre emeklilik yaşı nedir?” gibi sorularının yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Kadınlarda Doğum Borçlanması

Kadınlar doğum borçlanmasından 3 çocuğa kadar yararlanabiliyor. Her çocuk için borçlanma 2 yıl olabilir. Bu da 730 gün prim borçlanmasına tekabül eder. Borçlanmada önemli olan annenin doğumdan önce sigorta girişinin olmasıdır. Sigorta girişinden sonra doğum yapılan her çocuk (maksimum 3 çocuk) için her biri ayrı ayrı olmak üzere 2’şer yıl borçlanma mümkündür. Çocuğun doğumundan sonra sigorta girişi yapılması bu borçlanmadan yararlanmaya hak kazandırmamaktadır. Doğum borçlanması hakkından yararlanarak prim günü dolsa dahi emeklilik için uygun yaş beklenmek zorundadır.

Erkeklerde Askerlik Borçlanması

Askerliğini yapan kişilerde borçlanma iki farklı şekilde oluyor. Bunlardan ilki askere gitmeden önce sigorta girişi olan kişileri kapsıyor. Er veya erbaş olarak veya yedek subay hizmetinde bulunan erkek sigortalılar, askerlik belgeleriyle başvuru yaparak hizmet süresi kadar pirim günü borçlanması yapabilir. Bu süreyi kapsayan prim borçlanması kişi tarafından ödenir ve emeklilik yaşı beklenir.

Askere gitmeden önce sigorta girişi olmayanlarda ise durum biraz daha farklıdır. Bu durumdaki kişilerin sigorta girişi işe ilk başladıkları tarih değil, askere gittikleri tarih olarak düzenlenir. Örneğin, 1998 yılında askerliğini yapan kişi 1999 yılında ilk sigorta girişi yapıldığında sigorta başlangıç tarihi askerlik yaptığı 1991 yılı olarak sistemlere işlenir. Böylece 1-2 yıl önceden emekli olma şansına sahip olacaktır.

Malulen Emeklilik Şartları

Çalışmaya engel bir durumu olan kişiler bazı şartların uygun olması koşuluyla malulen emekli olabiliyor. Bu şartlar şunlardır:

-Malulen emekli olabilmek için kişinin %60 oranında çalışma gücü kaybı raporu olması gerekir. Bu raporu alabilmek için kişi SGK’ya başvurulmalıdır. SGK ilgili sağlık kurumuna sevk yapacaktır.

-Sağlık raporuna ek olarak kişinin SGK başvurusundan önce 1800 günlük prim ödemesi olması gerekiyor. Prim askerlik veya doğum borçlanması ile tamamlanabilir. Prim günü eksik olan kişiler malullük aylığı alamayabilir. Ancak raporda başka birinin devamlı yardımına muhtaç olduğuna dair ibarenin yer alması durumunda gerekli sigortalılık süresi aranmadan malülen emekli olunabilir.

-Malullük aylığına hak kazanabilmek için sigorta girişinin rahatsızlıktan önce olma şartı vardır.

-Kanser hastaları teşhisin konulmasından sonra 1 yıl içerisinde başvuru yaptıklarında malullük aylığını almaya hak kazanır. Prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık şartlarını yerine getirmesi durumunda kanser hastalarından teşhisten sonra 18 ay boyunca malullük aylığı yatmaya devam eder. Bu sürecin sonunda %60 oranında iş gücü kaybı tespit edildiğinde aylık ödenmeye devam eder. Ancak bu oranın altında olan rapor sonrası aylık kesilecektir.

SSK ve Bağkur Yaştan Emeklilik

Kısmi emeklilik olarak adlandırılan yaştan emeklilikten yararlanabilmek için öncelikle 3600,4500 ve 5400 prim günü tamamlanmış olmalıdır. Sigorta prim günü tamamlandıktan sonra yaş şartı beklenmektedir. Erkeklere ve kadınlara göre değişen şartları şöyledir:

Erkeklerde

-24.05.2002 ile 23.05.2005 yılları arasında prim günü tamamlananlar 52 yaşında,

-24.05.2005 ile 23.05.2008 yılları arasında prim günün tamamlananlar 57 yaşında,

-24.05.2008 ile 23.05.2011 yılları arasında prim günü tamamlananlar 58 yaşında,

-24.05.2012 ile 23.05.2014 yılları arasında prim günü tamamlananlar 59 yaşında,

-24.05.2014 tarihinden sonra prim günü tamamlananlar 60 yaşında emekli olabilecektir.

Kadınlarda

Kadınlarda ise ay tarihler sırasıyla,

2002-2005 yılları arasında prim günün tamamlananlar 52 yaşında,

-2005-2008 yıllarında 54 yaşında,

-2008-2011 yıllarında 56 yaşında,

-2011 yılından sonra ise 58 yaşında emekli olabilir.

 

asyalı porno izle

microsoft project 2019 key satın al

Bir önceki yazımız olan Bireysel Emeklilik Sisteminin 7 Faydası başlıklı makalemizde Bireysel Emekliliğin faydaları nelerdir, Bireysel Emeklilik 2019 ve Bireysel Emeklilik ne işe yarar hakkında bilgiler verilmektedir.