Son zamanlarda, tükettiğimiz ürünlerin fiyatlarının genel olarak yükselmesi Enflasyon olarak adlandırılmaktadır. Peki enflasyon nedir, neden yükselir, çeşitleri nelerdir?
Enflasyon, genel olarak borsadaki ulusal para biriminin, sürekli olarak yükselmesi yani alım gücünün düştüğünde ki ekonomik krize denmektedir. Enflasyon’da fiyatlar genel olarak düzeyinin üstünde sürekli olarak artış göstermekte olup, alım gücü düşmektedir. Enflasyona örnek vericek olursak 2017’de 20.00 TL ile 15 ürün alınıyor ise enflasyonda ki artış nedeniyle 2018’de 5 ürün alınabilmektedir. Ülkemiz’de enflasyon artışı en çok asgari ücret ile çalışanların sepet alımı yapar iken bir hayli zorlandığı durumlardan bir tanesi olmaktadır. Enflasyon çeşitleri ise 3’e ayrılmaktadır bunlar Maliyet enflasyonu, yapısal enflasyon, talep enflasyonu olarak ayrılmakta. Peki bu enflasyon çeşitleri ne anlama geliyor?
Maliyet Enflasyonu; Maliyet enflasyonu, üretimde ki maliyetlerin sürekli olarak fiyat artışı gösterdiği için, gelir sahiplerinin yapılan üretimden daha çok ciro istemesin de ortaya çıkan enflasyondur. Oluşan bu durum maliyet enflasyonu olarak adlandırılmaktadır.
Yapısal Enflasyon; Yapısal enflasyon, ekonomideki yapısal sorunlarda gün yüzüne çıkan enflasyon türüdür. Ciddi bütçe açıkları, Aksak Rekabet Piyasası gibi durumlar yapısal enflasyon’u tetiklemektedir.
Talep Enflasyonu; Talep enflasyonu, üretim ve ithalat sırasında görülen ekonomik bir hastalıktır. Harcamalar ve ithalat fiyatları bekleneni karşılamadığı için, arzın arttırılması sonucun da oluşan fiyat artışında ki enflasyona talep enflasyonu denilmektedir.
Enflasyonun Sonuçları
Enflasyon sonucunda oluşan hızlı fiyat artışları tüketicinin ürünleri temin edememesine sebep olmaktadır. Bu durumda firmalar yeterli satış yapamadıkları için zarar durumuna girmektedir. Tüketicinin, geliri düşmekte olup ürün fiyatları artmaktadır. Enflasyon’da bütçe açığı fazla olduğu için dış ülkelere borçlanma durumuna girilmektedir. Özellikle üreticiler yeterli kazancı elde edemedikleri için ellerinde ki dövizleri bozdururlar veya gayrimenkul gibi sektörlere yatırırlar. Bu durumun piyasadaki dalgalanmalara neden olmakadır. Ülkede iç tüketim olmadığı zamanda ihracat gelirleri düşmektedir.
Enflasyon Nedenleri Örnekleri
1-) Para arzındaki artış.
2-) Ülke harcamalarının toplam gelirden çok daha fazla olması.
3-) Yapısal bozukluk.
4-) Üretimdeki azalış.
5-) Üretimde fiyat artışının ciddi derecede hissedilmesi.
6-) Ülkeye giren karşılıksız döviz.
Bir önceki yazımız olan Ölen Kişinin Kredi Kartı Borcu Ne Olur? başlıklı makalemizde babam öldü borcu ne olacak ve ölen kişinin kredi kartı borcu hakkında bilgiler verilmektedir.