İhtiyaç kredileri, bankaların en yaygın olarak kullandırdığı krediler arasındadır. 3 bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar varan bu krediler, acil nakit ihtiyaçlarını giderme konusunda önemli bir rol üstleniyor. Bankaların ihtiyaç kredisi kullandırma konusundaki seçenekleri birbirinden farklı olabiliyor. Zira ihtiyaç kredilerindeki faiz oranları devlet kontrolü altında değil, bankaların tekelinde gerçekleşir. Vatandaşlar için bir ihtiyaç kredisinin avantajlı olması belirli etkenlere bağlıdır. Öncelikle kredinin faiz oranı ve vade seçenekleri detaylı şekilde ele alınmalıdır. Bu konuda en uygun seçeneği sunan banka sizler için daha avantajlı olur.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

İhtiyaç kredilerinde uygulanan faiz oranları %1,80 ile %2,00 arasında değişebiliyor. Faiz oranlarındaki yükselişi belirleyen etkenlerden birisi de vade seçenekleri oluyor. Çünkü; vade seçenekleri arttıkça kredinin faiz oranı da artış gösterecektir. İhtiyaç kredisi çekmek isteyen bir kişinin öncelikle bankalar arasında bir faiz karşılaştırması yapması gerekiyor. Bu karşılaştırmaya göre sizlere en düşük faizi uygulayan banka daha avantajlı olacaktır.

Dosya Masrafı Talep Etmeyen Bankalar

İhtiyaç kredisi başvurusu yaptığınız esnada şubelerde sizlerden değerli kağıt bedeli gibi çeşitli gerekçelerle dosya masrafı alınabiliyor. Bu ücretler 100 TL’nin üzerine kadar çıkabiliyor. İhtiyaç kredilerine avantajlı diyebilmemiz için bu dosya masraflarının da talep edilmemesi gerekiyor. Bu açıdan önceliğiniz her zaman dosya masrafı talep etmeyen bankalar olmalıdır. Ancak bu dosya masrafları 20-30 TL seviyelerinde talep ediliyorsa, diğer seçeneklerin uygun olması durumunda ilgili bankayla çalışabilirsiniz. Bu konuda önceliğiniz yine her zamanki gibi faiz oranı olmalıdır.

İhtiyaç Kredisi Vade Seçenekleri

Bankalar, ihtiyaç kredilerindeki vade seçeneklerini 48 aya kadar yükseltebiliyor. Aylık geliriniz yüksek vade tutarını karşılayamıyor durumda ise, vade seçeneklerini yüksek tutmanızda da fayda vardır. Ancak faiz oranı, vade seçeneğinin yükselmesi ile birlikte artışa geçecektir. Bu durumda en büyük görev yine başvuruyu yapan kişiye düşecektir. Gelir durumuyla orantılı olarak en makul vade seçeneğine karar verip, bankaya buna göre başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca bazı bankalar kredileri 3 ay ertelemeli olarak da sunuyor. Dönemsel maddi durumunuz kötü ilerliyor ise, ertelemeli ihtiyaç kredisi veren bankalar da oldukça avantajlıdır.

Bir önceki yazımız olan İş Bankası Bireysel Emeklilik Sistemi başlıklı makalemizde iş bankası bireysel emeklili iptali, iş bankası bireysel emeklilik ve iş bankası bireysel emeklilik başvuru hakkında bilgiler verilmektedir.