Elektronik Fon Transferi ya da EFT olarak bilinen para yatırma yöntemi, hızlı banka havalesi şeklinde de tanımlanır. Yatırım şekli olarak havale ile EFT yöntemleri birbirinin aynısı olsa da, işlem detayları bakımından birbirinden farklıdır. Öncelikle havale yöntemi yalnızca aynı bankalar arasında işlem yapma şansı verirken, EFT yönteminde farklı bankalar arasında para yatırma işlemi yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra havale işlemlerini dilediğiniz saatler arasında yapabilirsiniz. Oysa EFT işlemleri yalnızca belirli saatler arasında yapılır.

EFT Saatleri Nelerdir?

EFT işlemlerinde yatırılan para hiçbir bekleme süresi olmadan karşı hesaba geçer. Bu işlemi banka yetkilileri anlık olarak onaylar ve para karşı hesaba geçer. Ancak bu işlemi dilediğiniz her saatte yapabilmek mümkün değildir. EFT işlemleri genel olarak bankaların çalışma saatleri arasında yapılabilir. Yani EFT yatırımlarının 09:00 ile 17:00 saatleri arasında yapabilirsiniz. Bahsettiğimiz bu süreler çeşitli bankalarda ufak oynamalar geçirebilir. Bazı bankalarda EFT işlemleri saat 16:30’a kadar yapılabiliyor.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT yöntemiyle işlem yaparken uyguladığınız basamaklar havale yöntemiyle aynıdır. EFT işlemlerini şubeden, bankamatiklerden ya da direkt olarak internet bankacılığından yapabilirsiniz. EFT işlemlerinde hesap numarası ve IBAN olmak üzere iki farklı yatırım şekli bulunuyor. Paranın yatırılacağı hesap numarası ya da IBAN numarası girildiği zaman saniyeler içerisinde para karşı hesaba geçer.

EFT ve Havale Ücretleri

Tüm bankalar yapacağınız havale ve EFT işlemleri için belirli bir komisyon talep eder. EFT yatırımlarında işlemler daha hızlı gerçekleştiği için, havale ücretlerine göre 1 TL daha fazla para ödersiniz. Bankalarda havale işlemleri için 7 TL gibi bir ücret öderken EFT işlemleri için 8 TL ödemeniz gerekiyor. Ancak bahsettiğimiz bu işlem ücreti, bankamatiklerden yapacağınız ödemeleri kapsıyor. Yatırımlarınız için internet bankacılığını tercih ederseniz sizlerden alınacak olan komisyonlar 1-2 TL civarına düşer.

İşlem Süreleri Dışında EFT Yaparsam Ne Olur?

EFT işlemleri için belirlenen sürelerin dışında bir yatırım yaptığınız zaman paranız bankacılık tabiriyle askıda kalır. Yatırılan bu tutar hiçbir şekilde kaybolmaz ve açığa çıkmaz. Beklemede kalan bu para, bankaların çalışma saatleri içerisinde onaylanır ve para karşı hesaba aktarılır.

Bir önceki yazımız olan Zorunlu Bireysel Emeklilik Hesabı Nasıl İptal Edilir? başlıklı makalemizde bes iptal etme, bes nasıl iptal edilir ve bireysel emeklilik otomatik katılım iptali hakkında bilgiler verilmektedir.