Günümüz şartlarında kişilerle olan para alışverişi elden yapılmaktan çok, bankaların sunduğu hızlı imkanlarla yapılmaktadır. Örnek olarak; ev sahibine olan kira borcu, ailenizde il dışında okuyan ya da çalışan yakınlarınıza para transferi, kredi borcu ya da kredi kartı borçları gibi işlemleri kısa süre içerisinde yapmamızı sağlayan uygulamaya EFT adı verilir.

EFT Nedir?

EFT bir kişinin kullanmış olduğu bankadan, başka bir banka hesabına para gönderme (transfer etme) işlemine verilen addır. Bu işlemde en önemli olan nokta, parayı gönderen kişi ile parayı alan kişiye ait hesapların bankalarının farklı olmasıdır.

EFT İşlemi Nasıl Yapılır?

EFT işlemi postane ya da banka kanalı ile yapılabilir. Bankalar EFT yapabilmek için bankalara gelinmesini şart koşmuyor. İnternet bankacılığından, ATM’ den çağrı merkezi ya da mobil bankacılıktan EFT yapabilme imkanı sağlanıyor. Bu seçeneklerin hepsinde de EFT için belirlenmiş olan saatler içerisinde işlem yapabilir. EFT belirli bir ücret karşılığında yapılmaktadır.

İlgili bankalar hangi yol aracılığı ile EFT yaptığınızı göz önünde bulundurarak işlem ücreti talep eder. Örnek verecek olursak, bir bankanın şubesinden 5 bin TL EFT yaptığınız zaman yaklaşık olarak 10 – 20 TL civarında işlem ücreti alır iken, aynı işlemi mobil bankacılık ya da internet bankacılığı aracılığı ile yaptığınızda işlem ücreti olarak alınacak tutar 3 – 5 TL olabilmektedir. Mobil bankacılık ve internet bankacılığında işlem ücreti sabittir. Şubede yapılan EFT işlemlerinde ise transfer edilecek tutara göre işlem ücreti değişkenlik gösterir.

EFT İşlemi Yapılırken İstenen Bilgiler;

EFT işlemi yaparken sizden yalnızca para göndermek istediğiniz kişinin adı soyadı ve IBAN numarasıdır. IBAN numarası içerisinde banka kodu, hesap numarası, şube kodu gibi bilgileri içerisinde gizli olarak barındırır. Bu sebep ile de EFT işlemini gerçekleştirirken IBAN numarası yeterli olacaktır.

Tatil günlerinde EFT işlemleri yapılmış olsa bile ilerleyen süre içerisinde ilk mesai saatinde para aktarımı yapılır. EFT yaparken karşılıklı anlaşmazlıkların çıkmaması adına mesai saatlerine ve tatil günü olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Hayat Sigortası Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir? başlıklı makalemizde Hayat Sigortası ne işe yarar, Hayat Sigortası yapılmalımıdır ve Hayat Sigortası yaptırmak zorunlu mu hakkında bilgiler verilmektedir.