Devlet destekleme fiyatları en sonunda belli oldu. Devlet tarımla uğraşan, besi ve hayvancılıkla uyumunu sağlayan çiftçilerin uzun zamandır haber beklediği destekleme paraları ile ilgili gelişmeler mevcut. 5 Mayıs 2017’de basılan Resmi Gazetedeki ilave gazeteden tam detayları ile habere ve ilanlara erişebilirler. Devlet destekleme fiyatı olarak ödemesi tasarlanan tarla parası, hayvan rakamına bağlı ödeme, fark ve prim ödemesi detayları açıklandı. Söylemlere göre, tarımı ve hayvancılığı destekleme paralarını 2018 senesinde kriterlere uyanlar Ziraat Bankalarının ilgili şubelerinden alabilecekler. Ayrıca Devletin ÇKS Derneği üyesi çiftçilere takviye parası ödemeleri yapmasının nedeni, etrafa duyarlı ve sıhhatli tarım imalini yaygın hale getirmek. Biyolojik ve teknik yapımlar yaparak nebatsal yapım halinde, sıhhatsiz olan ve yaşamı tehdit eden muhtelif hastalıklara ve mikro organizmalara karşı savaşır. İmali ve niteliği çözüme katkıda bulunmak isteği ile gerçekleştiriyor. Süt regülasyonu yapılması esnasında asgari 2 yıl, ve yaklaşık 5 yıl AR-GE projeleri olmak üzere 2016 seneyi zirai destekleme parasının ölçüyü 1000 metrekare üzerinden hesaplanıyor. Hayvancılıkta ise destekleme fiyatı ödemeleri, bir tek hayvan başına öküz, inek yavrusu, koyun ve keçi yetiştiriciliği, besiliği yardımlarında geçerli oluyor.
Destekleme Ücreti ve Tarım Destek Miktarı Nedir?
Alanı göz önüne alarak zirai destekleme fiyatları Motorin, toprak tahlili, organik gübre, tarım ve iyi uygulaması ücretleri ve yardım ölçüleri alttaki gibidir. Motorin ve gübre destekleme fiyatı 11 TL’dir. Yalnızca toprak tahlili yapan ve yaptıran çiftçilere verilir. Organik tarıma destek fiyatı sınıfına göre kategorilere dağılarak 1. 2. 3. ve 4. sınıflar olacak şekilde 1. sınıf 100, 2.sınıf 70, 3.sınıf 30 ve 4.sınıf 10 TL alacak biçimde dekar başına yardım ödemesi yapılacağı açıklanmıştır.
Fark ücreti ödeme desteği ödemeleri
Türkiye tarım havzaları imal destekleme modeline göre mahsullerde yapılacak fark ödemelerine dekar başı prim çoğalışı yaparak Kütlü pamuk fark ödeme yardımı 75 kuruşa çıkarılmış oluyor. Ayçiçeği 40 kuruş, soya fasulyesini 60, kanolayı 50, aspiri 55, zeytinyağını 80 ve çayı 13 kuruşa yükseltiliyor.
Bir önceki yazımız olan Banko Görevlisi Nedir Ne İş Yapar? başlıklı makalemizde Banko Görevlisi, Banko Görevlisi iş başvurusu ve Banko Görevlisi ne iş yapar hakkında bilgiler verilmektedir.