İçindekiler
Zorunlu Deprem Sigortası, DASK 2000 yılından itibaren ülkemizde yaptırılması zorunlu olan evi korumamaya alan bir sigorta türüdür. DASK ile deprem ve deprem nedeniyle meydana gelebilecek yangın, yer kayması, infilak veya diğer hasarlar güvence kapsamındadır.
Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?
Devlet tarafından zorunlu olan DASK, yıllık olarak düzenlenen bir poliçedir. Düzenlenen poliçeye göre değişkenlik gösteren sigorta kapsamı maksimum 150.000 TL’ye teminat vermektedir. Evin temeli, ana duvarları, bahçe tuvarları, istinat duvarları, asansör, çatı, baca, koridor, sahanlıklar, merdivenler, yapının tamamlayıcı bölümleri ve bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarları gibi alanlarını kapsamaktadır. Deprem afeti dışında konutta oluşan zararlar DASK tarafından karşılanmamaktadır. Ayrıca konutun içerisindeki eşyaları kapsamayan bir sigortadır. Eşyaları korumak amacıyla ayrıca eşya sigortası yaptırılması gerekmektedir.
DASK her konut için düzenlenmesi zorunlu bir poliçe olduğundan yapılmayan konutlara elektrik, su veya doğalgaz gibi aboneliklerin bağlanması da mümkün olmuyor.
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Amacı Nedir?
DASK’ın amacı depreme karşı tüm konutları güvence altına almaktır. Deprem nedeniyle oluşabilecek mali hasarın yükünü hafifletmek ve tüm vatandaşlar tarafından paylaşmaktır. Ayrıca deprem gibi bir doğal afet sonrası devletin giderlerini azaltarak, belirli bir fon oluşturmaktır. Böylece olası bir deprem sonrası ihtiyaç sahiplerinin yaralarını saracak bir garanti oluşmasını sağlayacak güvencedir.
DASK Nasıl Yaptırılır?
Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak isteyen konut ve iş yeri sahipleri konuyla ilgili sigortacılık acentalarına başvuruda bulunabilir. Zorunlu Deprem Sigortası fiyatları binanın yüz ölçümüne göre değişkenlik gösterse de her firmada aynı tutarda olacağından başvuru istenilen bir acentaya ya da bankaya kolaylıkla yapılabilir.
DASK için Gerekli Evraklar Nelerdir?
Zorunlu deprem sigortası sırasında istenilen bilgiler tamamen doğru olmalıdır. Yanlış beyanda bulunulması durumunda konut sigorta kapsamı dışında kalacak ve deprem nedeniyle oluşabilecek tüm maddi kayıplar sigortalının sorumluluğunda olacaktır.
-Konut sahibinin adı, soyadı, adresi, telefonu, T.C kimlik numarası ve tüzel kişiler için vergi kimlik numarası poliçe düzenlenirken gereken kişisel bilgileridir.
– Sigortalanacak binanın açık adresi, tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı ve hasar durumu işlem sırasında belirtilmelidir.
-Poliçe tutarının belirlenebilmesi için konutun brüt yüzölçümü (m2) ve kullanım şekli de poliçe düzenlenirken belirtilmelidir.
Dask’ı Ev Sahibi mi Yaptırmalı, Kiracı mı?
Zorunlu Deprem Sigortası ile konutun temeli, asansörü, koridor, çatı, baca, tavan gibi taşınmazlarını kapsamaktadır. Olası bir depremde meydana gelebilecek hasarda kiracıya ait taşınır eşyalar sigorta kapsamında değildir. Bu nedenle sigortanın ev sahibi tarafından yaptırılması gerekir. Kiracının sigorta kapsamında hasarını karşılayan bir hizmet bulunmamaktadır. Sigorta yalnızca ev sahibi adına yapılabilir. Afet sonrası sigorta kapsamında verilecek tazminat da ev sahibine yani tapuda adı geçen Hak Sahibine ödenmekte ve kiracı hiçbir hak talebinde bulunamamaktadır.
Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında kiracı ev sahibi adına işlemleri yapabilir. Kiracı bu hizmeti kendisi yaptığında ev sahibinden sigorta bedelini talep etmelidir.
windows 10 education key satın al
Bir önceki yazımız olan İsteğe Bağlı Sigortalı Nasıl Olunur? başlıklı makalemizde İsteğe Bağlı Sigortalı, İsteğe Bağlı Sigortalı başvurusu yapma 2018 ve İsteğe Bağlı Sigortalı promosyon parası hakkında bilgiler verilmektedir.