İçindekiler
Uzun veya kısa vadeli ihtiyaçların karşılanması için en çok başvurulan yol bankalardan kredi kullanımıdır. Kişinin gelir durumuna göre belirleyebileceği vade ve tutar kredi kullanmak, artık neredeyse 5 dakikalık bir iştir. Ayrıca kredi kullanımında katlanılması gereken bazı masraflar vardır. Bunlar; çekilen kredinin faizi, krediye bağlı yaptırılan sigorta ve kredi kullandırım masrafıdır.
Çekilen Krediden Neden Vazgeçilir?
Kredi, bir ihtiyacı karşılamak adına bankadan alınan borç paradır. Belirli bir vadede genellikle aylık belirli bir faiz tutarı ve vergileriyle geri ödenir. Kimi zaman, kredi kullandıktan sonra ihtiyacın ortadan kalkması, başka bir yoldan masrafsız para bulunması ya da aynı tutarlarda daha uygun bir faiz oranı ve masraf ile başka bir kredi imkanı bulunması gibi durumlarda, çekilen kredilerden cayma durumu söz konusu olabilir. Eski uygulamalarda kredinin kullandırıldıktan sonra hemen kapatılması oldukça külfetli oluyordu. Kredinin dosya masrafını ve hayat sigortası için ödenen tutarın geri ödenmesi mümkün olmuyordu. Böylece kredi kullanıp, akabinde vazgeçen banka müşterisi, bu işten zararlı çıkıyordu. Fakat Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun yeni aldığı bazı kararlar ile birlikte krediden cayma şekil şartları yeniden düzenlenip yürürlüğe girdi.
Çekilen Krediden Cayma Şartları Nelerdir?
Banka müşterileri, artık tüketiciyi koruma yasası gereği kullandıkları kredilerden cayma haklarına sahipler. Kredi kullanımından itibaren 14 gün içerisinde krediyi kullandıkları bankaya krediden cayma dilekçesi verip, 1 ay içerisinde de kredilerinden vazgeçebiliyorlar. Bu durumda kredi için ödedikleri masraflar hiçbir kesintiye uğramadan müşteriye iade ediliyor. Bunun için kritik koşul, yasal cayma süresini aşmamaktadır. Yasal süreler içerisinde dilekçe vermek ve kredinin kapatılacağı gün kredi kapama tutarının hesapta olması yeterlidir.
Krediden Vazgeçme işlemi Nasıl Yapılır?
Kullanılan krediye ihtiyaç duyulmaması kısacası vazgeçilmesi durumunda, banka şubelerine başvurarak dilekçe bırakma veya bankaların çağrı merkezlerini arayarak krediden cayma hakkının kullanılmasını talep etmek yoluyla krediden vazgeçmek mümkün oluyor. Dilekçe verildikten veya bildirim yapıldıktan sonra bir ay içerisinde, o gün ki kredi kapama tutarının ilgili mevduat hesabına yatırılması durumunda, banka görevlileri kredi kapama işlemini gerçekleştiriyorlar. Krediden vazgeçme durumunda katlanılacak tek masraf ise, kredi kullanım günü ile kapama gününe kadar geçen süre için yani paranın kredi kullanan da kaldığı gün sayısı kadar faiz miktarıdır.
Bir önceki yazımız olan EFT (Elektronik Fon Transferi) Nedir? Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde eft hangi saatlerde yapılmalı, eft nasıl yapılır ve eft nedir hakkında bilgiler verilmektedir.