Kıymetli evrak alımı ile yatırım yapmak isteyen kişiler, hem kısa vadeli hem de garanti getiri sağlayan bir yöntem için genellikle bonoyu tercih etmektedirler. En az hisse senetleri kadar tanınan bonolar, yatırımcıların elinde bulundurdukları paranın kısa bir süreliğine kiralanmasını, yapılan kiralama işlemi sonrasında da onlara bir süre sonra ödeneceğini garanti eden ticari belgelerden birisidir. Bono çeşitleri birbirinden ayrılıyor olsa da, hepsinde aynı ölçüde güvenilirlik ve kazanç garantisinden söz etmek mümkündür.

Bono yatırımı yapacak kişilerin bilmesi gereken iki özel durum vardır. Bunlar; alacaklı ve borçlu olan taraflardır. Alacaklı olan yani lehtar olaraj bilinen kişi, bononun tutarını tahsil edecek olan kişiye verilen isimdir. Borçlu taraf yani muhatap ise, bononun değerini ödeyecek olan kişi ya da kişilere verilen bir isimdir. Bono çeşitleri ele alındığı zaman, son derece geniş çaplı ve diğer yatırım araçlarına göre de farklı bir tür olduğu açık bir şekilde görülecektir.

Bono Çeşitleri Nelerdir?

Bonolar, basıldıkları yer ya da kullanım amaçlarına bağlı olarak bazı türlere ayrılmaktadır. Bunlar ise şu şekildedir;

  1. Hazine Bonosu
  2. Altın, Platin ve Gümüş Bonoları
  3. Finansman Bonosu
  4. Banka Bonosu

Amaç ve sunduğu taraflar açısından birbirinden ayrılan bonolarda, taraflara yapılan işlemi gösteren bir evrak düzenlenecektir. Kişiler ilk etapta bonoları incelediğinde, bunların senetler ile benzer olduğunu düşünmektedir. Ancak, içerik ve sağladığı haklar açısından senetlerden son derece farklıdır. Düzenlenecek olan bonoların geçerli olabilmesi ve tarafların hukuki sorumlulukları yerine getirebilmesi için, bono evraklarında doldurmaları gereken noktaları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Evrakın bono olduğu
  • Herhangi bir neden olmaksızın belirtileceğin meblağ yani bedelin ödenmesi vaadi
  • Lehtarın yani alacaklının ad ve soyadı
  • Bononun hangi tarihte düzenlendiği
  • Bononun nerede düzenlendiği
  • Bononun nerede ödeneceği
  • Bono düzenleyen kişiye ait imza
  • Vade süresi

Belirtilen maddeler bono evrakı üzerinde doldurulduğunda, yaşanacak sorunlar sıfıra indirilmektedir. Bono çeşitleri için hangisi seçilirse seçilsin, bu bilgiler aynen doldurulacaktır. Ayrıca, bonolarda belirlenecek vade süresi en az 60 gün en fazla da 360 gün olacaktır. Bu sınırların dışına yasal açıdan çıkılamayacaktır.

Bir önceki yazımız olan 2018 Yılı Vadeli Mevduat Hesap Oranları başlıklı makalemizde 2018 vadeli mevduat hesap oranları, güncel vadeli hesap faiz oranları 2018 ve vadeli hesap faizleri 2018 hakkında bilgiler verilmektedir.