Çalışma hayatındaki kişilerin en büyük hayalleri olan emeklilik dönemleri, günümüz şartlarında alınacak tek bir maaş ile geçinilmesi çok zor bir süreçtir. Bunun farkında olan kişiler, geçmiş dönemde bir önlem almamışsa, ne yazık ki ek işlere girerek çalışmakta ve kazanç elde etmeye çalışmaktadırlar. Daha genç yaştaki kişiler ise, bireysel emeklilik hesabı açtırarak, hem emeklilik döneminde ikinci bir maaş kapısı oluşturmakta hem de devlet desteğinden faydalanma şansına sahip olmaktadırlar. Bireysel emeklilikte devlet desteği uygulaması, 2013 yılından beri uygulanmakta ve yapılan birikimlere göre kişilerin aylık olarak ek getiri elde etmelerine neden olmaktadır.
Bireysel Emeklilik Sisteminin İşleyişi
Bireysel emeklilik hesabı açtıracak kişiler, günümüzde birçok farklı kurumdan destek alabilmektedir. Sigorta şirketlerinin yanı sıra bankaların kurduğu özel şirketler aracılığı ile de, bireysel emeklilik hesabı açılabilmektedir. Bu kapsamda, bireysel emeklilik hesabı açtıracak kişilerin bilmesi gerekenler ve sistemin işleyişi şu şekildedir.
- Bireysel emeklilik sayesinde kişiler diledikleri tutarda aylık birikim yapabilecek ve ilerleyen süreçte parasını toplu olarak ya da aylık olarak geri alabilecektir.
- Özel emeklilik şirketlerinden açtırılacak hesaplarda, herhangi bir güvenlik sorunu bulunmamaktadır. Çünkü, Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu ve Emeklilik Gözlem Merkezi tarafından bu sistem sürekli olarak takip edilmektedir.
- Bireysel emeklilik, gönüllü olarak açtırılmaktadır. Aynı zamanda, kamu destekli olan Sosyal Güvenlik Kurumu ve bu kurumdan elde edilecek emekliliğe destek niteliklidir.
Devlet Destekli Bireysel Emeklilik Sistemi
Bireysel emeklilikte devlet desteği uygulaması sayesinde, kişilerin yaptıkları aylık birikim miktarlarına, %25 oranında destek olunmaktadır. Kişilere teşvik olunması için geliştirilen bu uygulamada, tek şart katılım süresinin tamamlanmasıdır. Çünkü, bireysel emeklilikte en az 3 yıl kalınmadığında, devlet desteğinden faydalanma şansınız bulunmamaktadır. Kişilerin yatıracakları tutarlara göre devlet desteği hesaplaması şu şekildedir.
- Aylık Birikim: 200 TL
- Devlet Desteği Oranı: %25
- Aylık Devlet Desteği Miktarı: 50 TL
- Yıllık Birikim Tutarı: 2400 TL
- Yıllık Devlet Desteği Miktarı. 600 TL
- Yıllık Toplam Birikim: 3000 TL
Görüldüğü gibi, kişilere uygulanan devlet desteği, 200 TL için yılda 3 taksit kadar desteğe yol açmaktadır. Yıllık ve uzun dönemli hesaplandığında ise, kişilerin ne kadar kar edecekleri çok daha iyi anlaşılacaktır.
Bir önceki yazımız olan EnPara Kredi Kartı Çıktı! Hemen Başvurun! başlıklı makalemizde enpara aidatsız kredi kartı başvuru, enpara kredi kartı 2018 ve enpara kredi kartı alma şartları hakkında bilgiler verilmektedir.