BES yani ‘Bireysel Emeklilik Sistemi’ geleceğe güvenli bir şekilde bakmanıza ve uzun vadeli hedeflerinize emin adımlarla yürümenize olanak sağlar. Öyle ki birçok çalışan emekli olduğunda iş hayatındaki ekonomik refahını kaybeder ve geliri düşer. BES ile emeklilik döneminizde de rahat bir yaşam sürmeniz ve hedeflerinize ulaşmanız mümkün olacaktır.

Bireysel Emeklilik Sisteminin 7 faydası sizin bu sisteme dâhil olmanıza zemin hazırlayacaktır. Sigorta ve BES sıklıkla karıştırılsa da her ikisi de birbirinden farklı sistemlerdir. Emekli olduğunuzda sigortadan yine emekli maaşı ve ikramiyenizi alabilirsiniz. Bireysel Emeklilik Sistemi ise size ekstradan toplu para veya aylık ek gelir sağlar. Yani sisteme kayıt olan kişiler sigorta haricinde BES’ten de ek gelir elde etmiş olurlar. İşte BES’e kayıt olmanızı sağlayacak Bireysel Emeklilik Sisteminin 7 faydası:

1)Birikim Yapmanızı Sağlar

Bireysel Emeklilik Sistemi özellikle para biriktiremeyen kişiler için oldukça yararlıdır. Maaştan her ay belli bir yüzde kesilmekte ve BES hesabınıza aktarılmaktadır. Bu da her ay düzenli olarak birikim yapmanıza olanak sağlar.

BES hesabınıza aktarılan parayı çekemeyeceğiniz için disiplinli bir şekilde para biriktirebilirsiniz. Yüzde 3 – 5 arasında bir miktarı siz belirleyebilir ve net gelirinizden belirlediğiniz yüzdenin kesilerek BES hesabınıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz.

2)Hedeflerinize Ulaşmanıza Yardımcı Olur

Bireysel Emeklilik Sisteminin 7 faydası arasında hedeflerinize ulaştırması, oldukça önemli bir faydadır. Herkes bir ev veya araba alabilmek adına uzun yıllar çalışmakta hayalini ancak uzun yıllar sonra gerçekleştirebilmektedir. Birikim yapamayan kişiler ise hedeflerindeki ev veya arabayı hiçbir zaman alamamaktadır. BES’e dâhil olan bir kişi ise uzun vadede de olsa hayallerine ulaşabilmektedir. Sisteme giriş tarihiniz ne kadar erkense ve maaşınızdan yapılan kesinti ne kadar yüksekse hesabınızda biriken para o kadar yüksek olacaktır. Üstelik emeklilik yaşınız geldiğinde isterseniz hesabınızdaki parayı aylık maaş olarak, dilerseniz de toplu halde alabilirsiniz. Böylelikle hayalinizdeki eve, arabaya veya dünya turuna BES sayesinde ulaşabilirsiniz.

3)Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik Sisteminin en önemli katkılarından birisi de birikimlerinizin yüzde 25 oranında değer kazanmasıdır. Yani BES’e aylık maaşınızdan 100 TL yatıyorsa bu 125 TL olmaktadır. Elbette devlet katkısından faydalanmak adına belli şartlar ve kriterler de bulunuyor.

Bunun için en az 10 yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşına kadar beklemeniz gerekiyor. Eğer 10 veya 15 yıl kalıp yaş şartını yerine getirmeden sistemden çıkmak isterseniz devlet katkısının tamamından faydalanamıyorsunuz. Şartları yerine getirdiğinizde ise hesabınızdaki toplam birikime yüzde 25 devlet katkısı da ekleniyor. Böylece birikimleriniz 4’te 1 oranında değer kazanıyor.

4)Birikimlerinizle Yatırım Yapılır

Bireysel Emeklilik Sisteminde biriken paranızla sizin belirlediğiniz yatırım fonları alınmaktadır. Bunu BES şirketinizle görüşerek yönetmeniz ve istediğiniz yatırım fonlarına para yatırılmasını sağlamanız mümkündür. Böylece paranız değer kazanmakta ve birikimleriniz de sürekli olarak artmaktadır.

5)Vergi Vermezsiniz

Bireysel Emeklilik Sisteminin 7 faydası arasında vergi vermemeniz de önemli bir yer tutmaktadır. Bireysel emeklilik fonları vergiden muaf tutulur. Bu da sizin için daha fazla kazanç yani daha fazla birikim demektir. Vergi vermemeniz fonun getirisini tamamen almanız ve daha yüksek bir getiri elde etmeniz anlamına gelmektedir.

6)Emeklilikte Daha Rahat Yaşam

Bilindiği üzere emekli olan bir kişinin maaşı neredeyse yarı yarıya düşmektedir. Bu da yıllardır alıştığınız hayatı bırakmanız ve bazı konularda fedakârlık yapmanız anlamına gelmektedir. Uzun yıllar rahat bir şekilde yaşayan kişi emekli olduktan sonra maaşı düşeceğinden dolayı çalıştığı dönemdeki gibi harcama yapamaz. BES’e kayıt olan kişilerde ise bu durum biraz daha farklıdır.

Bireysel Emeklilik Sisteminin 7 faydası arasında emekli olan kişinin ekonomik durumunun etkilenmemesi oldukça önemlidir. Yani bir kişi emekli olduğunda BES’e kayıtlıysa burada biriken parasını tolu şekilde veya aylık olarak alabilmektedir. Böylece çalışma hayatınızdaki ekonomik refahı emeklilikten sonra da yaşamaya devam edebilirsiniz.

7)Erken Emeklilik

Bireysel Emeklilikteki en güzel yönlerden birisi de çalışanların daha erken emekli olabilmesidir. Bilindiği üzere günümüzde işe yeni başlayan biri 65 yaşında emekli olabilmektedir. BES’e dâhil olan bir kişi sistemde en az 10 yıl kaldıysa ve 56 yaşını doldurduysa emeklilik hakkı kazanabilir. Bu da 65 yaşında emekli olacak olan bir kişinin BES sayesinde 56 yaşında emekli olmasına olanak tanımaktadır. Üstelik isterseniz paranızı toplu halde dilerseniz de aylık maaş şeklinde alabilirsiniz. Yani artık 2 maaş alan bir çalışan haline gelirsiniz. Emekli olduğunuzda da 2 maaş almaya devam edersiniz.

Bireysel Emeklilik Sisteminin 7 faydası sizi geleceğe yönelik adım atmaya teşvik edebilir. BES ile birlikte erken emekliliğin tadını çıkarabilir veya emeklilikte de güzel bir ekonomiye sahip olabilirsiniz.

 

afyon escort bayan

Bir önceki yazımız olan İsteğe Bağlı Sigortalı Nasıl Olunur? başlıklı makalemizde İsteğe Bağlı Sigortalı, İsteğe Bağlı Sigortalı başvurusu yapma 2018 ve İsteğe Bağlı Sigortalı promosyon parası hakkında bilgiler verilmektedir.