İçindekiler
Bireysel emeklilik sistemi, tasarruf sahiplerinin belirleyeceği tutarda, aylık düzenli prim ödemeleri yaparak, emeklilik dönemlerinde, düzenli aylık gelirler elde edebileceği bir tasarruf sistemidir. Bu sistemde bireyler, 120 ay diğer bir ifade ile 120 adet prim ödemesi yaparak asgari 10 yılda sistemden emekli olmayı hak ederler. Bu süre zarfından sonra bireysel emeklilik sisteminden aylık düzenli ödeme almak için şu an ki kanunlara göre 56 yaşını beklemelidirler. Kişiler isterlerse 10 yıllık ödemenin sonunda prim ödemelerine devam ederek emeklilik döneminde alacakları aylık emekli maaşlarının miktarını arttırabilirler.
Bireysel emeklilik Sisteminin Avantajları
Bu sisteme yatırılan primler, özel bireysel emeklilik fonlarında değerlendirilerek, bir fon getirisi elde edilir. Devlet teşviki oldukça fazla olan bu sistemde bulunan özel fonlardan vergi alınmıyor. Sistemin kuruluş amacı her ne kadar emekli olunması üzerine kurulu olsa da birçok avantajından dolayı artık bir yatırım aracı olarak da kullanılıyor. Şöyle ki fonlarındaki avantajlı getiriler, her yatırılan 100 tl prim için 20 tl devlet katkısı ve 10 senenin sonunda paranın kesintisiz olarak çekilebilmesi, bireylerin emeklilik düşünmeden sistemi kullanmasını da özendiriyor.
Bireysel Emeklilik Sisteminden Çıkış Nasıl Yapılır?
Kimi zaman tasarruf sahipleri acil paraya ihtiyaç duyduklarında bireysel emeklilik fonlarını bozdurmak zorunda kalabiliyor. Bu fonlar hazine kontrolünde olduğu için bireysel emeklilik sisteminde biriken para bankadan gidip anında çekilemiyor.
Bireysel emeklilik sisteminde biriken paranın çekilmesi için ilk olarak bulunulan emeklilik şirketinin çağrı merkezi aranarak veya ilgili banka şubesi emeklilik acentesine başvurularak, şirketten ayrılma talep formu talep edilir. Form geldikten sonra formdaki kişisel bilgiler ve paranın yatacağı banka hesap bilgileri doldurulup, bireysel emeklilik şirketine faks, e-posta v.b. yoluyla gönderilir. Ayrılma işlemleri için ayrıca yasal süreler mevcuttur. Gönderilen ayrılma talep formu şirkete ulaştıktan 5 gün içerisinde işleme alınması gerekiyor. Ayrıca işleme alındıktan sonra 20 iş günü içerisinde de sistem çıkış yapılıp, biriken tutarın müşterinin hesabına aktarılması işlemi tamamlanmalıdır.
Sistemden Çıkışta Yapılan Kesintiler
Sistemden erken çıkış olarak adlandırılan 10 yıldan önceki çıkışlar da bir takım kesintiler yapılmaktadır. Bunlardan ilki kazanılan getiriden yüzde 10 oranında gelir vergisi kesintisidir. Diğer bir kesinti ise giriş aidatıdır. Sisteme girişte alınmamış ise kanunlarda belirtilen tutarda giriş aidatının biriken fonlardan alınmasıdır. Yapılacak toplam kesintiler, ayrılma talebinde bulunduğunuzda müşteri temsilcisi tarafından size sözlü ve ayrılma talep formu ile gönderilen ayrıntılı hesap özetinde belirtiliyor.
Bir önceki yazımız olan Kredi Ödemelerimde Gecikme Var Kredi Çekebilirmiyim? başlıklı makalemizde kredi borcu, kredi borcuna haciz ve kredi gecikme hakkında bilgiler verilmektedir.