İçindekiler
Bireysel emeklilik sistemi, gelecekteki hayallerinize dayalı olan ve size göre oluşturulan bir emeklilik sistemidir. Bireysel emeklilik siteminde yer alarak, bugüne kadar ki düzenli gelirleriniz ile geleceğiniz için küçük bir miktarda paylar bırakarak, hayalini kurduğunuz emeklilikte yerinizi alabilirsiniz. Bireysel emeklilik sistemi, emekli olduğunuz dönemler için sizlere yatırımlar ve tasarruf yapma fırsatları sunar.
Tasarruflarınızın veya yatırımlarınızın nasıl, ne şekilde ve ne zaman değerlendireceğinizi sadece siz belirlersiniz. Sisteme yatırmış olduğunuz 100 TL için devlet sizin adınıza %25 katkı sağlayarak, sisteminizi çok daha avantajlı bir hale getirir. Yani sisteme yatırılan her 100 TL size 125 TL olarak geri dönüş yapar. Bu miktara fonları da eklediğinizde emeklilik için en doğru yatırımları yapmış olursunuz.
Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir?
Bireysel emeklilik sistemine 18 yaşını doldurmuş olan herkes katılır. Hangi meslek grubundan olduğunuz veya hangi sosyal güvenlik kurumu üyesi olduğunuz bireysel emeklilik sistemine katılabilmek için bir engel değildir.
Bireysel Emeklilik Sisteminin En Önemli Avantajı
Bireysel emeklilik sistemi, başka bir yatırım sisteminde bulunmayan devlet katkısı avantajıyla kişilere sunulur. Devlet, diğer yatırımlarda bulunmaksızın bireysel emeklilik sistemindeki yatırımlarınızda sizlere %25 katkı sağlar.
Bireysel Emeklilik Sisteminin Diğer Avantajı
Bireysel emeklilik sistemi, her bütçeye uygundur. Kişiler ödeme periyotlarını kendileri belirler. İstenildiği zaman ödemelere ara verilip, istenildiği zamanda ödemelere tekrar devam edilir. Bireysel emeklilik sistemine ne kadar erken katılım olursa o kadar avantajlı olunur. Bireysel emeklilik sistemi ile sadece sizler değil ailenizde bu sistemin avantajlarından yararlanabilir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde Yatırım Fonları
Bireysel emeklilik sisteminde yaptığınız birikimler profesyonel yöneticiler yardımıyla yönetilirken sizlerde bu birikimlerin hangi fonda ve ne oranda yatırımın gerçekleşeceği konusunda söz sahibi olabilirsiniz. İsterseniz yılda 6 kez fonlarınızı değiştirebilme gibi bir hakkınızı da değerlendirebilirsiniz. Emeklilik yatırım fonları, bazı emeklilik şirketlerinin belirlediği maddeler yönünde uzman yönetim şirketleri aracılığı ile yönetilir. Her bir fonun içerisinde bulundurduğu duruma göre fonun riski, türü ve getirisi değişebilir. En az risk, para piyasasında; en fazla risk ise hisse senedi gruplarında yerini alır.
Bir önceki yazımız olan Bireysel Emeklilik Sistemi Maaş Hesaplama Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde bes hesaplama, bireysel emeklilik ve Bireysel Emeklilik hesağşama hakkında bilgiler verilmektedir.