İçindekiler
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) meslek grubu gözetmeden 18 yaşını dolduran herkesin başvurabildiği bir birikim sistemidir. Bu sisteme başvurmak için SSK veya Bağkur gibi sigorta hizmetlerine bağlı olmanıza da gerek yok. Yani çalışmayanlar veya sigortası olmayanlar da bireysel emeklilik sistemine giriş yapabilirler. BES nedir, avantajları nelerdir, sisteme nasıl kayıt olunabilir ve Bireysel Emeklilik Sistemi nasıl iptal edilir, tüm bunlara yanıtı yazımızda bulabilirsiniz.
Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?
Gönüllülük esasına dayalı Bireysel Emeklilik Sistemi devletin verdiği emeklilik hakkına ek olarak birikim yaparak elde edeceğiniz bir emeklilik sistemidir. 45 yaşını doldurmamış olan herkes sistemden yararlanabiliyor. Kayıt olduktan sonra maaşınızdan belli bir oranda hesabınızda birikim yapılmaya başlanır. Minimum katkı payı çalışanların kazançlarının %3’ü oranındadır. Bu oran istenildiğinde artırılabilir ve herhangi bir sınır yoktur. BES ile ilgili yapılan yeni kanun tasarısına göre her çalışan otomatik olarak sisteme dahil edilecektir. İlk 2 ay içerisinde ise cayma hakkı bulunmaktadır. Çalışmayan ve 18 yaşını dolduran herkes sisteme kendisi dahil olabilir veya yakını tarafından dahil edilebilir.
BES Devlet Katkısı Kazanç Kademeleri
Sisteme devam edildiği süre boyunca her 100 TL için 25 TL devlet desteği verilir. Birikim tutarı 200 TL olması durumunda devlet desteği 50 TL olacaktır. Devlet desteğine hak kazanabilmek için en az 3 yıl sistemde kalma şartı vardır. 3 ila 6 yıl içerisinde emeklilik sistemini devam ettirenler çıkış yapmak istediklerinde birikim tutarının %15’i kadar devlet desteği kazanacaktır. Bu oran 6-10 yıl için % 35 olurken, 10 yıl boyunca sistemde kalınması durumunda ise devlet desteğinin % 60’ına hak kazanılır.
Bireysel emeklilik sistemi emeklilik yaşı 56’dır. 10 yıl sistemde kalan ve 56 yaşını tamamlayan herkes devlet desteğinin %100’ünü almaya hak kazanır. Tutar ister toplu olarak istenirse de aylara bölünerek hak sahibine ödenir.
Bireysel Emeklilik Sistemine Katılım
Bireysel emeklilik sistemine çalışanların otomatik olarak katılacağını ve aylık gelirlerinin minimum yüzde 3’ü oranında kesinti yapılarak birikim hesaplarına aktarılacağını belirtmiştik. 18 yaşını dolduran herkes devlet desteğini beraberinde getiren sisteme kolaylıkla katılım sağlayabilir. Bireysel Emeklilik Sistemine Katılım tüm T.C bankaları ve özel sigorta şirketleri aracılığıyla yapılabilir. İlk 2 ay cayma hakkını kullanmayan kişilerin birikim hesabına 1000 TL devlet katkısı da eklenir. Bu tutara hak kazanmak için 10 yıl boyunca sistemde kalma zorunluluğu vardır.
Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İptal Edilir?
Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olanlar bilgilendirildiği tarihten itibaren 2 ay içerisinde cayma hakkına sahiptir. İptal talebinde bulunduktan sonra 10 iş günü içerisinde hiçbir maddi kayıp olmadan ilgili hesaba geri ödeme yapılır. İptal başvurusunu Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil edildiğiniz bankayı arayarak iptal başvurunuzu iletmeniz yeterlidir. Sistemde 3 yıldan az kalanlar varsa devlet katkısından yararlanamayacaktır. 3-10 yıl arasında iptal edilen BES için belli oranlarda devlet desteğine hak kazanmak mümkündür.
Bir önceki yazımız olan Erken Emeklilik Durumu ve Şartları başlıklı makalemizde erken emeklilik ve erken emeklilik şartları hakkında bilgiler verilmektedir.