BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi, uzun yıllar boyunca yapılan birikimlerin emekli olduktan sonra ek gelir sağlanmasına yardımcı olacak emeklilik sistemidir. Kişilerin sigortalı oldukları kurum veya kuruluş dışında emekli olmasını sağlar.

Sigortalı çalışan kişiler işveren tarafından ödenen sigorta ödemeleri sonucunda, gerekli çalışma günü ve yaşı doldurdukları zaman emekli olabiliyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ise ödemeler kişi tarafından belirlenmekte olup, 10 sene boyunca ödenen katkı payı sonrasında emekli olunabiliyor. Yani Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 56 yaşında bile emekli olmak mümkün.

BES Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik Sisteminde, gönderilen katkı payı, belirlenen fonlarla değerlendirilerek değer kazanıyor. Sistemde 10 yıl boyunca kalınması sonucunda ve 56 yaşının doldurulması dahilinde emekliliğe hak kazanılabiliyor. 10 yıl tamamlandıktan sonra yapılan bütün birikimler toplu veya aylık taksitler şeklinde ömür boyu alınabiliyor.

Devlet, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olan kişilere birikim yapmaları konusunda destek oluyor. Bu destek sağlanırken bazı koşulların sağlanması isteniyor. Devlet, birikim yapmak isteyen kişilere hem destek vermek hem de teşvik sağlamak amacıyla yatırımlarının %25’i kadar destek sağlıyor. Bunu hak edebilmek adına birikim yapan kişiye bazı şartlar sunuluyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Kimler Katılabiliyor?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne 18 yaşını doldurmuş olan her birey katılabiliyor. Devlet desteği almak isteyen bireylerin T.C vatandaşı olması gerekiyor.

Bireysel Emeklilik Avantajları

BES Sistemi, kişilerin birikim yapmalarına yardımcı oluyor. Birikimleri %25 devlet katkısıyla desteklenerek, her katkı payı için %25 destek alıyor. Bireysel Emeklilik Sisteminde fon veya şirket değiştirme hakkı bulunuyor. Yani bireyler ücret veya ceza ödemeden başka bir şirkete geçiş yapabiliyor. Aynı zamanda fonlarını istedikleri zaman kontrol ederek, fon yönetimlerini kontrol altında tutabiliyorlar.

BES ödemeleri, bütçe doğrultusunda azaltılıp arttırılabiliyor. Bütçenin yetmediği durumlarda ise dondurulabiliyor. Aynı zamanda bu sistem fonları vergiden de muaftır.

Bireysel Emeklilik Dezavantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden 10 yılı doldurmadan çıkan kişilerden devlet, ciddi miktarda kesinti yapıyor. Bu durumda kişilerin çok zor durumda kalmadıkları sürece sistemden çıkmamaları gerekiyor. Fonların iyi yönetilememesi durumunda istenilen tutarda gelir elde edilemeyebiliyor. Aynı zamanda BES şirketleri, yönetim kesintileri yapıyor. Bu kesintilerin oranı ise genellikle %8 ve %10 arasında değişiyor.

Bir önceki yazımız olan Eşimin Kredi Notu Beni Etkiler mi? başlıklı makalemizde eşimde kırmızı kalem olması beni etkiler mi, eşimin sicili bozuk kredi çekebilirmiyim ve kredi alırken eşimin kredi notu önemli mi hakkında bilgiler verilmektedir.