Çeşitli finans kuruluşları ve bankalar aracı kullanılarak, bireysel müşterilere verilen en iyi birikim araçlarından biri Bireysel Emeklilik Sistemi’dir. Kısaca BES olarak isimlendirilen birikim aracına %25 devlet katkısı da ekleniyor. Devlet katkısının eklenmesiyle birlikte çok daha avantajlı bir duruma gelen BES sistemi, genel olarak bankalar üzerinden sunuluyor. Kişilerin küçük miktarlarda bile olsa yatırım yaparak, emeklilik hayatlarında ek gelir sağlamak amacıyla kullanılan BES, sadece kişilerin yatırdıkları tutarlardan ve devlet katkısından da ibaret değil.

En İyi Yatırım Aracı

BES, işleyiş bakımından kişilerin yatırmış oldukları tutar üzerine %25 devlet katkısının da eklenmesi sonucu, tutarın farklı fonlarda değerlendirilmesine olanak sağlıyor. Bu sayede yatırılan tutarın artması hedefleniyor. Birçok kişi avantaj sunan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin riskleri de var elbette. Unutmamak gerekir ki, her yatırım aracının kendi içerisinde riskleri bulunuyor. Yapılacak hamlelerin doğru yapılmaması, hem yatırım hem de birikim ürünlerini riske sokabiliyor. Fakat bu uygulama BES için geçerli değil. Sistem tarafından sürekli olarak denetleme altında olan BES, yatırım aracı olarak kullanan kişilerin mağdur olmasının önüne geçiyor.

Bireysel Emeklilik Sisteminden Nasıl Ayrılınır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olan kişiler, belli bir süre sonra ödeme güçlüğü çekerek sistemden ayrılmak isteyebiliyor. Bunu sağlayabilmek için yazdıkları dilekçe sonrasında şirketlerine başvurmaları yeterli olacaktır. Fakat bu durumun belli başlı dezavantajları bulunduğunu da bilmek gerekiyor.

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Dezavantajları

BES, her ne kadar güvenli bir yatırım aracı olarak bilinse de kendi içerisinde bazı riskler bulunabiliyor. BES’e katılmış olan kişilerin sistemden 10 yıl dolmadan ayrılması durumunda devlet tarafından ciddi kesintiler yaşanıyor. Yapılan bu kesintilerin tutar olarak yüksek olmasından ötürü, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım sağlayan kişilerin çok zorda kalmadıkları sürece birikimlerini dondurmamaları veya dokunmamaları tavsiye ediliyor.

BES sistemine sahip olan kişiler, müşterilerinden ciddi kesintiler yapabiliyor. En önemli nokta ise, fonların iyi yönetilememesi durumunda 10 yıl sonrasında fazla birikim yapılmamasıyla karşı karşıya kalınmasıdır. Bunun önüne geçebilmek amacıyla kişilerin, sigorta şirketlerinin müşteri temsilcileriyle sürekli irtibat halinde olması ve fon yönetiminin çok iyi yapılması tavsiye ediliyor.

Bir önceki yazımız olan Bankaların B Tipi Likit Fon Fiyatları başlıklı makalemizde b tipi fon hakkında bilgiler verilmektedir.