Önceki yıllarda üniversitelerde ön lisans olarak okutulan Bankacılık bölümü 2009 yılı itibari ile lisans olarak değiştirildi. Dolayısıyla bankacılık lisans bölümü öğrencilerin de bankalarda kolay iş bulabileceklerini düşünmeye başladılar. Ancak bankalar bankacılık bölümü mezunlarına öncelik verseler de İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Ekonometri gibi bölümlerin mezunları ile de sık çalışan kuruluşlardır.
Mülakat Önemli
Bankalarda belki de en önemli aşama mülakattır. Bankacılık bölümü mezunu bir birey tecrübe istenmeyen herhangi bir banka departmanına başvuru sağladığında büyük ölçüde görüşmeye çağrılır. Ancak bu görüşmede kendi ile birlikte bankacılık dengi farklı bölüm mezunlarının da olduğunu görecektir. Burada farkı mezun olunan bölüm değil cesaret ve kendine güven oluşturacaktır.
Yani görüşme esnasında cesur ve kendine güvenen davranışlar sergileyen gençler bankaların her zaman önceliği olmuştur. Bunun yanında akışkan konuşma yeteneği, öğrenmeye açık davranışlar ve kendini geliştirmeye istekli kişiler kolaylıkla seçilebilir. Ayrıca siyasi görüş gibi kişiye özel hassasiyetlerin üzerinde durulmaması da mülakat aşaması için oldukça önemlidir. Bunun yanında başvurulan bankanın kısa bir geçmişi ve piyasadaki yerini biliyor olmak, güncel ekonomi dergilerine göz gezdirmek de son derece önemlidir.
Yalnızca Diploma Yetersiz
Bankacılık da dahil olmak üzere, hangi bölüm mezunu olunur ise olunsun bankalar için yalnızca diploma yetersiz kalıyor. Sürekli gelişen para piyasaları farklı ihtiyaçları da beraberinde getirmektedir. Bu sebeple yeni mezun gençlerin yabancı dil bilmesi bu sektörde çok büyük bir avantaj oluşturur. Ayrıca farklı bir dalda eğitim almak ya da yüksek lisans yapmak da aynı oranda şans sağlar.
SPK Sınavı İçin Beklenmemeli
Her yıl lisanslama sınavlarına binlerce banka çalışanı katılıyor. Çünkü artık bankalar bu sertifikanın olmasını zorunlu kılıyor. Bu sebeple bu sertifika için SPK sınavına girmekte geç kalınmamalı. Çünkü bu sınava girmek için mezun olmak yeterli. Üstelik yeni mezun birinin sınavı kazanması oldukça basittir. Çünkü yıllar geçtikçe unutulan bilgiler yeniden sınav hazırlık sürecini de beraberinde getiriyor. İşe başlamadan önce bu sertifikaya sahip olmak adayların birkaç adım önüne çıkmayı sağlayacaktır.
Bir önceki yazımız olan Krediye Kalan Borcumu Nasıl Hesaplarım? başlıklı makalemizde erken kredi kapama, kalan kredimi nasıl hesaplarım ve kredi borcu hesaplama hakkında bilgiler verilmektedir.