Üniversite mezunu pek çok genç okul sonrası hemen iş arayışına girer. Bankalarda yeni mezun alımlarına son yıllarda oldukça ağırlık vermiş durumda. Dolayısıyla mezun olan gençlerin bankalarda iş bulması ve uzun yıllar çalışması kolaylaşıyor. Üstelik garanti iş gözü ile bakılan bankalar yan haklar bakımından birçok özel sektör kuruluşuna göre birkaç adım önde. Ancak tabi bankaların da diğer tüm kuruluşlar gibi üniversite ve bölüm önceliği söz konusu.
Sayısal Bölümler Öncelikli
Bankalar piyasa takibini iyi yapabilecek, analitik düşünebilecek ve hızlı karar alabilecek elemanlar arıyor. Bu tarz özelliklerin fazlaca verildiği istatistik, matematik, işletme, iktisat ve bankacılık bölümlerinden mezun öğrenciler bankalarda her zaman bir adım önde oluyor. Ancak elbette bankalar alacakları elemanları çalıştıracakları bölümlere göre belirliyor. Yani eğer banka insan kaynaklarına bir eleman arayışında ise bu departman ile ilgili bir bölümden mezun olmak gerekiyor.
Bankada Kariyer
Bankalar iş sirkülasyonunun yoğun yaşandığı gişe ve çağrı merkezi gibi bölümlere her yıl eleman alırlar. Bu departmanlara alınacak elemanların hızlı karar verme, stres yönetimi ve yoğunluğa alışkın olma özellikleri ön planda tutulur. Yani mezun olduğu bölümden önce bu özellikleri taşıyan kişiler tercih edilir. Herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünden mezun kişi eğer bu özellikleri taşıyor ise kolaylıkla bu departmanlara yerleşebilir. Ancak gelecek ile ilgili bankada kariyer hedefleyen bireyler mutlaka bankacılık sektörünü de içine alan herhangi bir bölümü de bitirmelidir. Bunu bankada çalışıp açık öğretim fakültesinde bitiren kişi sayısı da oldukça fazladır.
Mülakatlara Dikkat
Banka mülakatları karmaşık ve zor sorular ile gençleri korkutabilir. Aslında stres yönetiminin ön planda olduğu bu mülakat süreçlerinde kişinin kendini ifade etme yeteneği ve stres yönetimi ölçülür. Öncelikle bu tarz mülakatlarda sakin ve kendinden emin davranmak son derece önemlidir. Kişinin kendine güvenen bir tavır ile akışkan konuşuyor olması bir adım öne çıkmasını sağlayacaktır. Bunun yanında başvurulan bankanın sosyal etkinlikleri, piyasadaki yeri, kurucuları ve yurtdışı iş ortaklarını bilmek de olası sorulara karşı önlem almaktır.
Bir önceki yazımız olan Banka Mevduatıma Ne Kadar Faiz Verir? Nasıl Hesaplanır? başlıklı makalemizde banka parama ne kadar faiz verir, mevduat faizi hesaplama ve vadeli faiz hesaplama hakkında bilgiler verilmektedir.