İçindekiler
İhtiyaç, konut ve taşıt kredisi başvurularını yapan kişiler bankalara dosya masrafı olarak belirli ücretler öder. Bu konuda çıkarılan yönetmeliğe göre kişilerden, çekilen kredi tutarının en fazla binde 5’i dosya masrafı olarak talep edilebiliyor. Bu tutar, krediniz onaylandığı anda bankanız tarafından sizlerden alınır. Bankalar sigorta bedeli, hizmet bedeli ve değerli kağıt bedeli gibi gerekçelerle yönetmeliğe uygun olarak bu ücretleri talep eder. Ancak çektiğiniz krediden daha sonradan vazgeçmeniz durumunda ödediğiniz bu dosya masraflarını geri alabilirsiniz. Tüketici Kanunlarına dayanarak bankanıza ödediğiniz tüm dosya masraflarını geri talep etme hakkınız vardır. Bu konudaki tek istisna, ödenen ekspertiz ücretlerine aittir. Zira Mortgage ve taşıt kredilerinde bankalara ödediğiniz ekspertiz ücretlerini herhangi bir şekilde geri alabilmek mümkün olmuyor.
Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır?
Dosya masrafını geri almak isteyen bir kişinin öncelikle krediden cayması gerekiyor. Krediden cayma işlemleri bizzat banka şubesine giderek yapılır. Şayet kredinin sözleşmelerini imzaladıysanız bankaya bir dilekçe yazarak iptal talebini bildirebilirsiniz. Bu iptal işlemleri, dilekçenin yazıldığı aynı gün içinde sonuçlanacaktır. İptal işlemi gerçekleştiği an bankanıza ödediğiniz tüm dosya masraflarını geri alabilirsiniz. Yasalara göre çektiğiniz krediden 14 gün içinde vazgeçme hakkınız bulunuyor. Bu 14 günlük süre içerisinde krediden vazgeçerseniz, dosya ücretiniz de sizlere geri ödenir. Bankalar dosya masraflarını iade etmek konusunda genel olarak bir sorun yaşatmayacaktır.
Dosya Masrafları Ödemeden Kredi Alabilir miyim?
Bankalar, vatandaşları kredi kullanma konusunda kendi bünyesine katmak için yoğun teşvikler yapar. Bu süreçte kişiler için en sıkıntı veren noktalarda iyileştirme yapılır ve avantajlı seçenekler yaratılır. Bu kapsamda bazı bankalar dosya masrafsız olarak kredi verebilir. Dosya masrafsız kredileri genel olarak ihtiyaç kredilerinde sıkça görürsünüz. Konut ve taşıt kredilerinde ise bankalar genelde belirli bir oranda dosya masrafı talep eder.
Dosya Masraflarını Neden Geri Alamıyorum?
Yasal olarak bir dosya masrafını alamamanızın tek nedeni, kredinin iptal süresini geçirmiş olmanızdan kaynaklanır. 14 gün içinde krediyi iptal etmediğiniz zaman, sonradan bankalar yapılan iptal işlemini kabul etmez. Kredi iptal edilmediği için dosya masrafları da sizlere ödenmez. Şayet bu süreyi geçirmediğiniz halde bankanız dosya masraflarını iade etmiyorsa, yasal olarak tüm haklarınızı kullanabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Banka Kredisi Dosya Masrafı Öğrenme başlıklı makalemizde dosya masrafı başvuru 2018, dosya masrafı nasıl geri alınır ve dosya masrafı ne kadar 2018 hakkında bilgiler verilmektedir.