Yapacağınız tüm kredi başvurularında bankalar sizlerden belirli bir miktar dosya masrafı alır. Bazı bankalar dosya masrafsız kredi türlerini hizmete soksa da genel olarak yapacağınız başvurularda belirli bir dosya masrafı ödersiniz. Kredi başvurularını yapmadan önce dosya masraflarını öğrenmek için şubenizden bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bankaların resmi web sitelerinde yer alan kredi ürünlerinde bu dosya masrafları sizlere iletilir. Bankaların kredi seçeneklerini kıyaslarken mutlaka bu dosya masraflarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Dosya Masrafları Yasal mı?

Birçok banka müşterisi dosya masraflarına itiraz ederek bu ücretleri ödemek istemeyebiliyor. Bankalar bu ücretleri ortaya çıkarırken Tüketici Kanunlarına uygun olarak hareket etmeye çalışır. Böylece yasal olarak kişilere itiraz edebilme hakkı ortaya çıkmaz. Değerli kağıt bedeli, işlem bedeli ve sigorta masrafları gibi çeşitli ücretler bu dosya masraflarının içerisinde yer alıyor. Şu an için bu ücretleri ödemeden kredi çekmenin bir yolu yoktur. Kredi başvurularını dosya masrafsız bir şekilde yapmak istiyorsanız, bu durumda dosya masrafı talep etmeyen bankaları tercih edebilirsiniz.

Dosya Masrafları Ne Kadar?

Dosya masraflarının miktarını, çekilmek istenen kredi türüne göre değişkenlik gösterir. Kullanacağınız kredinin toplam tutarı arttıkça, ödenecek dosya masrafı da artar. Genel olarak ihtiyaç kredilerinde ödeyeceğiniz dosya masrafları 100 TL’yi geçmez. Ancak taşıt ve konut kredilerinde bu miktarı daha üst seviyelerde görürsünüz. Taşıt kredisi başvurularında 250-300 TL civarında bir dosya masrafı alınırken, konut kredilerinde 500 TL civarında bir dosya masrafı ödenebilir. Söz konusu bu ücretlerin içerisinde sigorta ücretleri de dahildir.

Krediden Vazgeçtikten Sonra Dosya Masrafı İade Edilir mi?

Kredi başvurusunu yaptıktan sonra ödediğiniz tüm dosya masraflarını yasal olarak geri alma hakkınız vardır. Bu gibi durumlarda öncelikle bankanıza başvurarak kredi iptal işlemlerini yapmanız gerekiyor. Şayet kredi sözleşmesini imzaladıysanız, şubeden kredi iptal dilekçesini doldurmanız gereklidir. Kredinin iptali onaylandığı zaman ödediğiniz tüm dosya masrafları size geri iade edilir. Bankanız bu ücretlerden herhangi bir kesinti yapma hakkına sahip değildir. Eğer bankanız bu ücretleri yasal süre içerisinde geri ödemiyorsa, gerekli tüm işlemleri yapabilme hakkına sahip olursunuz.

manisa escort

Bir önceki yazımız olan Banka Kredisi Devredilebilir mi? başlıklı makalemizde kredi devri ve kredimi devir edebilirmiyim hakkında bilgiler verilmektedir.