Ülkemizde son yıllarda vatandaşların borçlanma oranı oldukça artmış durumda. Belli bir maaş ile özel ya da kamuya ait olan bir kurum veya işletmelerde çalışanların borçlarını belli bir süre dahilinde ödememeleri durumunda bankalar ya da borçlanılan işletmeler icra takibi işlemi başlatmaktalar.

İcra Takibi Nasıl Oluyor

Belli bir süre ödenmeyen borçlar yüzünden banka ya da işletme icra takibi başlatır. İlk önce kişiye ihtarname gönderilerek borcu ödenmesi istenir ve kişiye on günlük bir yasal süre verilir. Bu süre zarfında kişi kurum ile görüşerek borcunu taksitlendirebilir ya da borcun tamamını ödeyerek borçtan kurtulabilir. Bunları yapmadığı takdirde kurum ya da işletme icra dairesi kanalıyla icra işlemlerine başlar. Kişinin bankalar da hesabı varsa ve bu hesaplar da para varsa bu paraya bloke konur.

Kişinin bankalarda nakit parası yok ise ve haciz konulacak mülkü yok ise ücretli çalıştığı bir iş yeri var ise kurum ya da borçlu olunan işletme buraya icra yazısı gönderir. Kurum ya da işletmenin muhasebe departmanı da bu yazıya istinaden borçlu olan kişinin aylık ücretinin dörtte biri kadar miktarını borçlu kişiden keserek icra yolu aracılığı ile borçlanılan yere borç miktarı ve bu miktarın faizi bitene kadar gönderir. Borç bitiminde icra takibi başlatılan icra müdürlüğüne gidilerek borcun bittiğine dair yazılı belge alınarak icra dosyası kapatılır.

Emeklilerde İşlemler Nasıl Oluyor

Borçlu kişi ücretli çalışan ise yukarıda anlatılan yol izlenir. Fakat borçlu kişi emekli ise emekli olan kişinin emekli maaşına haciz konulamaz. Yani emekli kişinin emekli maaşından icra sebebi ile herhangi bir kesinti kanunen yapılamaz. Ama emekli kişinin bir banka hesabı ve bu banka hesabında nakit para var ise bu hesaba borçlu olunan kurum ya da işletme bloke koyar. Yine emekli olan kişinin birden çok taşınmazı var ise ya da lüks bir konutu var ise borçlu olunan yer buraların icra borcu nedeni ile satışını isteyebilir. Fakat hiçbir şekilde emekli maaşına el koyamaz.

Bir önceki yazımız olan Papara Nedir? başlıklı makalemizde papara, papara avantajları ve papara güvenli mi hakkında bilgiler verilmektedir.