Bankalar, kullanıcılara birçok işlemi kolayca yapabilme imkanı sunuyor. Bankalar sayesinde; kişiler, şirketler, hesaplar arası para göndermek, kira, fatura gibi ödemeleri gerçekleştirmek, kurum, okul, üniversite ödemelerini gerçekleştirmek daha kolay hale geliyor. Bankalar bu işlemleri gerçekleştirirken bazı işlemler için ücret talep etmezken, bazı işlemler belli bir tutar karşılığında gerçekleştirilebiliyor.

EFT Nedir?

Sıklıkla havale işlemi ile karıştırılan EFT işlemi, havale işlemi ile ortak noktalara sahip olmasına rağmen havaleden farklı bir işlemdir. İki işlem de elektronik ortamda hesaplar arası para transferini gerçekleştirmeyi sağlar. Her iki işlem de bankalar aracılığıyla belli miktar paranın istenilen zaman diliminde başka bir hesaba aktarılmasını sağlar. Havale işlemi aynı bankaya ait hesaplar arasında para transferi gerçekleştirmeyi sağlayan işlemken, EFT işlemi farklı bankalarda bulunan hesaplar arasında para transferi gerçekleştirebilmeyi sağlar.

EFT İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

EFT işleminde başka bankaya ait olan bir hesaba gönderilmek istenen para, öncelikle bankalar arası oluşturulmuş olan Merkez Bankası’nın EFT sistemine geçer. Bu sistemdeki tutar onay işleminin ardından diğer bir bankaya ait olan hesaba aktarılır. Bu aktarım esnasında birden fazla onay gerektiren işlem olması nedeniyle EFT işlemi, havale işlemine göre daha uzun sürede gerçekleşir.

Ayrıca bu işlem sadece bankaların çalışma saatleri esnasında gerçekleştirilebilir. Daha geç saatlerde yapılan EFT işlemleri ertesi iş gününe kalmaktadır. Bu işlemde banka tarafından alıcı adı soyadı, hesap ve ya IBAN numarası, banka ve şube adı, işlem miktarı, açıklama gibi bazı bilgiler istenmektedir.

Bankaların Güncel EFT Tutarları

EFT işlemi, havale işlemine göre daha uzun sürmesi ve daha çok işlem gerektirmesi nedeniyle bankalar tarafından daha fazla masraf tutarı talep edilen bir işlemdir. EFT işlemi esnasında göndericiden talep edilen bu tutar bankadan bankaya, tutara, hesap türüne, işlem türüne bağlı olarak değişebilir.

EFT işlemi gerçekleştirmek isteyen kişiler BDDK’nin internet sitesi üzerinden her bankanın talep ettiği tutar bilgisine ulaşabilir. Ayrıca kişiler EFT işlemini gerçekleştirmek istedikleri banka siteleri üzerinden de işlem tutarını görüntüleyebilir. EFT işlemi için asgari masraf tutarı bankadan bankaya 20 TL ile 50 TL arasında değişmektedir.

Bir önceki yazımız olan Kredi Dosya Masrafı ve Kredi Kartı Yıllık Ücreti Nasıl Geri Alınır? başlıklı makalemizde kredi dosya masrafı iade dilekçesi, kredi dosya masrafı ne kadar ve kredi dosya masrafını geri alma hakkında bilgiler verilmektedir.