Bankalara olan kredi kartı ve kredi borçlarının ödenmemesi, yasal olarak çeşitli yaptırımlara maruz kalmanıza neden olur. Özellikle kredi başvurularında imzaladığınız tüm sözleşmeler, bu yaptırımları kabul ettiğiniz anlamına gelir. Bu açıdan borcun aksadığı durumlarda bu yaptırımlara karşı herhangi bir hak iddia etmeniz mümkün olmuyor. Bu süreçlerde kişilerin en merak edeceği durumlardan birisi hacizdir. Bankaların ödenmeyen borçlar dolayısıyla her zaman için haciz uygulama hakkı vardır. Ancak bu süreç direkt olarak başlayamıyor. Genel olarak haciz işlemleri bankaların yasal olarak en son uygulayacağı yaptırım olarak göze çarpıyor.

Borcumu Kaç Gün Ödemezsem Haciz Gelir?

Bankalara olan borçlarınızı ilk aksatmaya başladığınız zaman öncelikle kredi notunuz belirli seviyelerde aşağıya çekilir. Bu işlem 90 gün boyunca devam eder. Eğer bankaya olan borcu 90 gün boyunca hiçbir şekilde ödemezseniz, yasal takibe düşersiniz. Yasal takip adını verdiğimiz işlem, halk arasında avukatlık olarak tanımlanan durumdur. Bu süreçte bankalar devreden çıkar ve kişiler tamamen avukatlar ile muhatap olur.

Yasal Takip Nedir?

Borcun 3 ay (90 gün) boyunca bankaya ödenmemesi durumunda yasal olarak başlatılan sürecin adı yasal takiptir. Yasal takip sisteminde bankalar avukatlar aracılığıyla sizlere son bir kez ihtar çekerek borç yapılandırması gönderir. Borcu belirli vadelere bölen bankalar, sizlere geri ödeme için bir süre verir. Bankanın verdiği bu süre içerisinde borcu ödememeniz durumunda, son çare olarak haciz uygulanır. Kişinin yasal olarak kendisine ait olan adreste icra başlatılır ve mallara el konulur. Haciz yaptırımları karşısında kişilerin istisnai durumlar dışında hak öne sürmeleri de mümkün değildir.

Banka Borcuna Hapis Cezası Var mı?

Tüketici Kanunlarında yer alan maddeye göre, hiçbir vatandaş ödemediği banka borçlarından dolayı hapse giremiyor. Bununla beraber kişilerin hapse girmesine neden olabilecek bir istisna vardır. Eğer yasal takipte avukatların size gönderdiği ödeme planına imza atarsanız, bu durumda borcu ödeyeceğinizi tescil etmiş olursunuz. Tescil etmenize rağmen bankaya borcu ödememeye devam ederseniz, bu durumda hapis cezası gündeme gelebilir. Bu açıdan geri ödeme gücünüz yoksa bu belgeye hiçbir şekilde imza atmayın.

Bir önceki yazımız olan ATM Kartsız Para Çekme Nasıl Yapılır? başlıklı makalemizde atm den kart olmadan para çekme, atm den kartsız para nasıl çekilir ve atm den nasıl para çekilir hakkında bilgiler verilmektedir.